Salı , 23 Nisan 2024

Yeni iPhone 5′in Özellikleri

Apple yeni iPhone 5′i tanıttı. Tanıtım öncesi çıkan dedikoduların bir çoğu doğru çıktığı için de, bir çok kişide çok şaşırtıcı ve süpriz bir etki bırakmadı. Beklentilerini çok yüksek tutan bazı kullanıcılarda da hayal kırıklığı oluştu. Fakat ben şahsen beklentimi çok yüksek tutmadığım için benim için süpriz olmadı. Apple her zaman yaptığı gibi bu yeni iPhone modelini bir öncesine göre daha da iyileştirmiş ve mükemmelleştirmiş.

Fakat yep yeni bir özellik var mı diye sorarsanız da, hayır böyle radikal bir yenilik yok. Zaten aşağıda paylaştığım yenilikler iPhone 5′in iPhone 4S’le farkını genel hatlarıyla ortaya koyuyor. Sonuçta karar sizin :) ama bence iPhone çok daha iyi bir duruma gelmiş.

 

Yeni Tasarım

iPhone 5′teki en büyük radikal değişikliklerden bir tanesi cihazın boyunun uzaması. Apple normalde cihazlarını her yeni modelde küçültmeyi, hafifletmeyi ve inceltmeyi sever. Aslında iPhone 5 bir önceki modele (iPhone 4S) göre gerçekten %18 daha ince ve %12 daha hafif. Fakat boyu artık biraz daha uzun.

İki cihaz arasındaki incelik aşağıdaki fotoğrafta da zaten açıkça görülüyor. Bu anlamda iPhone 5′in çok daha şık gözükeceği net.

Apple’ın iPhone 5′in boyutunu 4S’e göre 9 milimetre uzatmasının en büyük nedeni de ekranın boyutunu 3.5 inch’ten 4 inch’e çıkarması. Bu sayede özellikle yatay pozisyonda izlenen filmler ve videolara ekrana daha iyi oturacak. Çünkü iPhone 5′in çözünürlüğü televizyon ve video dünyasında kullanılan 16′ya 9 oranına uyuyor olacak. (iPhone 5′in ekran çözünürlüğü 1136′ya 640. iPhone 4S ve iPhone 4′ün ise bildiğiniz gibi 960′a 480.)

Ayrıca ekranda daha fazla bilgi gözükecek. Örneğin Takvim uygulaması açıkken cihazımzı yatay tuttuğumuzda haftanın tüm iş günleri gözükecek. (Eski modellerde sadece 3 iş günü ekrana sığıyor.) Ya da ana ekrana 4 sıra uygulama sığarken artık 5 sıra uygulama sığacak.

Cihazın boyunun uzamasına rağmen genişliği aynı kaldığı için halen tek elle kullanıma uygun. Biliyorsunuz diğer bazı telefon firmaları, cihazın ekranını geniş yapma uğruna cihazın kendisini de büyük yapıyorlar. Bu da telefonu tek elle kullanmayı imkansız kılıyor. Apple iPhone 5′te buna oldukça dikkat etmiş.

iPhone 5′teki tasarım değişiklikleri sadece yukarıdakiler ile sınırlı değil. Apple cihazın arka ve alt kısmını ve kulaklarını komple değiştirmiş.

iPhone 5′te bazı şeyler çok radikal değişikliğe uğramış.

Yeni Şarj Kablosu

Cihazın alt kısmında ilk göze çarpan değişikliklerden bir tanesi de kulaklık çıkışının cihazın üst kısmından alt kısma alınmış olması. Diğer önemli bir değişiklik de USB şarj kablosunun iPhone’a takılan kısmının artık 30 pinlik değil, 8 pinlik oluşu. Bu yeni uç hem daha dar, hem de çift yönlü takılabiliyor. Apple’ın “Lightning Connector” ismini verdiği bu kablo çok daha şık duruyor.

Tabii Apple, eski kablolarımızı kullanarak iPhone 5′i şarj edebilmemiz için de aşağıdaki gibi adaptörler düşünmüş.Lightning to 30-pin Adapter ismindeki ve Amerika’daki satış fiyatı 29$ olan ve de ayrıca satılan adaptörle eski iPone şarj kablolarını kullanabileceğiz.

Lightning to 30-pin Adapter

Lightning to Micro USB Adapter ismindeki ve İngiltere’deki satış fiyatı 15 pound olan adaptör ile de Micro USB şarj kablolarını kullanabileceğiz.

Lightning to Micro USB Adapter

Yeni Kulaklıklar

iPhone 5′teki tasarım değişikliği ile birlikte kulaklıklar da ciddi bir değişikliğe uğramış. Apple bu yeni kulakları, web sitesinde yazdığına göre yüzlerce prototip denedikten sonra seçmiş. Yeni kulakların en büyük özelliği de kulak içine çok daha iyi oturması ve kolayca çıkmaması imiş. (Artık deneyince göreceğiz :) )

Yeni Mikrofon

Hazır konu sesten açılmışken yeni iPhone 5′te artık 3 tane mikrofonun olduğunu da belirtmekte fayda var. Mikrofonlardan bir tanesi cihazın altında, bir tanesi önünde, sonuncusu da arkasında. Bu sayede mikrofon ortamdaki gürültü ile konuşanın sesini ayırarak karşıya daha az gürültülü bir ses gitmesini sağlıyor.

 Yeni A6 İşlemci

iPhone 5′teki önemli bir değişiklik de Apple’ın her modelinde sürekli iyiliştirdiği ve kendi tasarımı olan işlemcisi (CPU). Hatırlarsanız Apple iPhone 4′te A4 işlemci, iPhone 4S’te de A5 işlemcisi kullanıyor. iPhone 5′te ise iPhone 4S’teki işlemciden grafik ve CPU açısından iki kat hızlı olan A6 işlemcisi kullanılıyor.

iPhone 5′in Arka Kamerası – iSight

iPhone 5′in arka kamerasında çok büyük radikal yenilikler yok. iPhone 5′in kamerası da iPhone 4S’teki gibi 8 MP (MegaPiksel). Fotoğraf çekiminde kullanılan bir çok özellik de iPhone 4S ile aynı. Fakat Apple iPhone 5′te foto çekim hızını %40 hızlandırmış ve az ışıkta çekim performansını da arttırmış.

Fakat esas gelişme cihazın ön kamerasında yani FaceTime kamerasında. FaceTime kamerası iPhone 4S’in aksine VGA çözünürlüğünde foto değil 1.2 MB (MegaPiksel) çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor. Ayrıca ön kamera ile yapılan video kayıtları artık 720p.

iPhone 5′in Ön Kamerası

Arka kamera ise iPhone 4S’teki gibi 1080p video kaydı yapıyor ama yeni gelen bir özellik sayesinde video çekimi sırasında artık fotoğraf da çekebiliyoruz. Bir de video kaydı sırasında hem ön hem de arka kamera yüz tanıma (face detection) özelliğini kullanıyor. Eski modellerde yüz tanıma sadece fotoğraf çekiminde oluyordu. iPhone 5 ile ise hem fotoğraf, hem de video çekiminde mevcut.

Panorama

Apple’ın lansmanda iPhone 5′e has bir özellikmiş gibi tantıttığı fakat iOS 6 ile birlikte iPhone 4S’lere de gelecek olan bir yenilik de Panorama özelliği. Aslında hepimiz, bu yazıda tanıttığımız gibi uygulamalardan iPhone’da panoramik fotoğraf çekimine alışkınız. iPhone 5 ve iPhone 4S sahipleri ise artık App Store’dan bir uygulamaya ihtiyaç duymadan panoramik çekim yapabilecek.

Panorama

LTE

Aslında LTE (4G) konusu ile olarak geçtiğimiz bahar çıkan Yeni iPad’lerde gündeme gelmiş, biz de bu yazımızdabu konuyu detaylıca açıklamıştık. Fakat burada bir kez daha özetlememiz gerekirse LTE, bu hizmeti sunan operatörlerin kullanıcılarına 3G’den çok daha yüksek hızlar sunuyor. Örneğin aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere LTE teknolojisi, saniyede 100MBit gibi bir indirme (download) hızı sunuyor. Kendisine en yakın 3G ailesine mensup DC-HSDPA ise maksimum 42Mbit indirme hızı sunuyor. Tabii bunlar hep teorik değerler, pratikte genelde aşağıdaki hızların yarısını kolay kolay geçmez.

Fakat LTE konusunda ülkemiz ile ilgili bir sorun var ki o da henüz LTE lisanslarının Türkiye’de dağıtılmamış olması. Bu yüzden ülkemizdeki operatörler henüz LTE desteği veremeyecekler. Zaten vermeye başlasalar bile ülkemizdeki LTE frekansı 2600 MHz olacak. Fakat http://www.apple.com/iphone/LTE/ adresindeki aşağıdaki bilgilere göre Apple’un piyasaya süreceği üç farklı LTE modelinin hiç biri 2600 MHz’i desteklemiyor.

LTE desteği için 3 farklı iPhone 5 modeli bulunuyor.

Apple; Amerika, Avrupa ve Asya’daki farklı LTE frekansları kullanan operatörler için 3 farklı model üretiyor. Muhtemelen ülkemizde resmen LTE hizmeti başlamadığı için bize özel bir model üretimi yapmıyor.

Fakat merak etmeyin, iPhone 5′teki LTE desteğini Türkiye’de kullanamıyor oluşumuz operatörler üzerinden internete yavaş gireceğimiz anlamına gelmiyor. iPhone 5′deki 3G modülleri sayesinde eğer operatörünüzün alt yapısı müsait olursa 20 MBit’leri görmek mümkün. (ki ben Yeni iPad’imle bu değerleri gördüm.)

Nano SIM Kart (DİKKAT! Türkiye’de ki operatörler şuan desteklemiyor)

iPhone 5 ile ilgili kullanıcıları ilgilendiren diğe önemli ve radikal bir değişiklik de SIM kartlarının daha da ufalması :) Hatırlarsanız iPhone 3GS’ten iPhone 4′e geçerken bir süre SIM’lerimizi keserek Micro SIM yapmıştık. Apple iPhone 5′te yeni bir standart olan ve Micro SIM’den de küçük ve ince olan Nano SIM kart kullanmaya başlıyor. iPhone 4 ve iPhone 4S’lerde kullanılan Micro SIM kartlar da iPhone 5 uyumlu değil.

Bu konunun uzmanı olan birkaç arkadaşımın bana söylediği kadarıyla da Mikro SIM’i kesip Nano SIM yapmak pek mümkün değil. Çünkü hem çok ufak hem de daha ince. Ayrıca sanırım üzerindeki devre yapısı da farklıymış. Bu yüzden yurt dışından hemen iPhone 5 getirenler, Türkiye’deki operatörler için Nano SIM bulmada epey zorlanacaktır. Gerçi öğrendiğim kadarıyla Türkiye’deki operatörler de bir an evvel Nano SIM getirebilmek için aksiyona geçmiş ama ne kadar sürer bilinmez :)

iphoneturkey.biz

 

iPhone 5 Tanıtım Filmi :

Bir yorum

  1. İbrahim Aşık

    Zarif ve sık olması önemli bunun yanında akıllı telefon ve basit kullanımı iPhone almama neden olan etkendir iPhone 5 te bunu basarmislarmi ? Evet yine başarmışlar sık ve etkileyici ancak acele edip almak mantıklı degil daha sim kartı bile hazır degil ülkemizde bence bekleyelim iPhone 4 ile devam

Bir yanıt yazın