Salı , 16 Nisan 2024

Tansiyon ilacı tarih oluyor!

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesitansiyon hastalarını radyo frekansıyla tedavi etmeye başladı. Tansiyona kesin çözüm olan tedavi sayesinde tansiyon ilacı kullanımı da tarih oluyor.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma HastanesiKardiyoloji Hekimleri Dr. Bernas AltıntaşÂ ve Dr. Erkan Baysal, yaptıkları açıklamada, kan basıncının yükselmesiyle, kalp damar hastalıklarına ve felce neden olan yüksek tansiyonun günümüzde her yaşın hastalığı haline geldiğini söyledi.

Türkiye’de 15 milyon tansiyon hastası olduğunu kaydeden Baysal ile Altıntaş, bu önemli hastalığın tedavisinde, artık yarı cerrahi müdahalenin söz konusu olduğunu belirterek, “Diğer bir deyişle, böbrek üstündeki sinirlerin radyo frekans sistemi ile yakılması. Bu sinirleri kateter yoluyla yani kasıktan girip yakmaya başlıyoruz. Bu işlemi yüksek frekanslı enerji ile gerçekleştiriyoruz. Bu sinirleri keserek tansiyonun düşmesini sağlıyoruz. Söz konusu operasyonda böbrek üzerindeki sinirlere müdahale ediliyor. Çünkü yüksek tansiyon, insan vücudunda bu organa bağlı olarak gelişiyor” diye konuştu.

Dr. Bernas Altıntaş, şunları söyledi:

“İlerde kalp yetersizliği olan hastalara da bu işlem uygulanacak. Diyabet ile beraber böbrek hastalarına da yapılacak. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Hastalarımız 24 saat içinde taburcu olabilecekler. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa uygulanan bu yöntem ile yüksek tansiyona adeta savaş açtık.”

Başarılı operasyonla sağlığına kavuşan 40 yaşında olan Emine Çaka ise duygularını şöyle dile getirdi: “Yıllardır bu hastalıktan muzdariptim. Gitmedik hastane kalmadı neredeyse. Sürekli üç dört ayrı ilaç kullanmak zorunda kalıyordum. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böylesi zor operasyonların yapıldığını duyuyorduk.

Başarılı geçen ameliyat sonrası adeta kuş gibi hafifledim. Yaşama sevincini yeniden kazandım. Allah razı olsun. Doktorlar ve diğer bütün sağlık ekibi, tedavinin bütün aşaması boyunca benimle yakından ilgilendiler.”

CHA

Bir yanıt yazın