Cuma , 29 Mart 2024

Şaşılık neyin belirtisi olabilir?

Mersin Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdulkadir Göllü, hayatı tehdit eden bazı tümörlerin ilk belirtisinin şaşılık olabildiğini belirterek, gözünde kayma olan çocukların mutlaka hekime götürülmesi konusunda aileleri uyardı.

 

Şaşılık ve göz tembelliği konusunda açıklama yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdulkadir Göllü, dünyada insanların yüzde 2 ile 5’inde göz tembelliği olduğunu, Türkiye’de akraba evliliği fazla olduğu için bu oranın daha yüksek olduğunu ifade etti.

 

İnsanların bu tür problemlerin bilincinde olmadığını vurgulayan Göllü, göz tembelliğinin işgücü kaybına neden olduğu gibi çocuklarının geleceğini ve meslek seçimini etkileyen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Göz sağlığının anne karnında başladığına işaret eden Dr. Göllü, annenin gebelik dönemini sağlıklı geçirmesi, doğumun sağlıklı bir şekilde ve zamanında olmasının göz sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

 

Prematüre doğan çocuklarda oksijen alımına bağlı olarak gözde körlüğe varan ciddi problemler ortaya çıkabildiğini de ifade eden Göllü, çocuğun göz hekimine götürülme yaşının da çok önemli olduğunu kaydetti. İlk göz hekimine başvurmanın genelde 7 ile 10 yaş arasında gerçekleştiğini dile getiren Dr. Göllü, “Bu dönem de aslında görme tembelliğinin tedavisi açısından çok kritik bir dönem.

 

Çünkü 10 yaşından sonra göz tembelliğinin herhangi bir tedavisi yok. Bu noktada, çocuk doğar doğmaz gözle ilgili bir şüphe, anne babada herhangi bir problem, çocuğun gelişiminde veya hamilelik sırasında herhangi bir problem varsa hemen hekime götürmek önemli. Düşük ağırlıklı çocuksa veya ikiz bebeklerse yine hemen hekimin görmesi lazım.

 

Onun dışında 3 yaş civarında sorun olsun ya da olmasın mutlaka göz hekiminin kontrolünden geçmesi, sonrasında da okul döneminde mutlaka hekime gitmesi lazım” dedi.

Çocuklarda en sık görülen problemlerin başında şaşılığın geldiğine dikkat çeken Dr. Göllü, toplumda yüzde 2-3 oranında görülen gerçek şaşılığın yanında yalancı şaşılık denen bir şaşılık tipi bulunduğunu anlattı.

Bunun genelde burun kökünün basık olmasına bağlı olarak çocuğun bakış pozisyonuna göre, bazen göz hekimlerini bile yanıltacak ölçüde göz yapısından kaynaklanan şaşılık cinsi olduğunu aktaran Dr. Göllü, “Bunların tedavisi takiple ve 7-10 yaşından sonra zaten göz yuvası gelişimi tamamladığı için kendi kendine geçen bir şaşılık. Bir de gerçek şaşılık var.

Gerçek şaşılık içe kayma, dışa kayma, üste kayma veya eğri durumlarda bakma şeklinde görülebilir. Çocuklarda en sık görülen içe kaymadır. Genelde okul yaşı öncesinde ortaya çıkıyor. İlk 6 ay içinde ortaya çıkan kaymalar doğuştan olan kaymalardır, bunlarda genelde gözlük ihtiyacı yoktur, mutlaka ameliyat gerekir” diye konuştu.

ŞAŞILIĞIN SEBEBİ BİLİNMİYOR
Şaşılıkların sebebinin bilinmediğini ama genetik olma özelliği bulunduğunu belirten Dr. Göllü, şöyle devam etti: “Ama gelişimsel yani anne karnında gelişimine bağlı olarak ortaya çıkıyor. En büyük sebep, gelişimden öte gözlük ihtiyacından ortaya çıkan şaşılıklar. Çocuk miyop ya da hipermetrop ise görüntüyü düzeltmek için göz içe veya dışa kayıyor. Bunları gözlüklerle düzeltiyoruz.

Zaman içinde gözlük ihtiyacı ortadan kalktığında şaşılık da ortadan kalkıyor. Bir de 6 aydan sonra ortaya çıkan ve gözlükle düzelmeyen şaşılıkları ise ameliyatla düzeltiyoruz. Çocuklarda sinir felcine bağlı olarak ortaya çıkan şaşılıkların da önce sebebin ortadan kaldırılması, sebep ortadan kaldırıldıktan sonra da devam ediyorsa ameliyatla düzeltilmesi gerekiyor.”

Şaşılığın çok yüz güldürücü bir alan olduğuna ve gözlükle düzeldiğine vurgu yapan Göllü, ancak özellikle sinir felçlerinde zorlandıklarını bildirdi. Şaşılığın cerrahi tedavisinde sürenin çok önemli olduğuna da dikkat çeken Dr. Göllü, şaşılığın göz tembelliğinin en büyük sebebi olduğunu söyleyerek, “Göz tembelliğinin tedavisi açısından biran önce ameliyat ve tedavinin yapılması lazım.

Bu süre çok önemli. Evvela gözlükse gözlükle düzeltilmesi, çünkü 10 yaşından sonra göz tembelliğinin kesinlikle tedavisi yok. 10 yaşından sonra hiçbir şey yapamıyoruz. Ne kadar erken başlanırsa alınan sonuçlar da o kadar yüz güldürücü oluyor.

Yani 3 yaşında yaptığınız bir göz tembelliği tedavisinde alacağınız başarı yüzde 100’e yaklaşabilecekken, 7-8 yaşlarından sonra en fazla yüzde 20-30’luk başarı sağlıyorsunuz. Sabit kalıyor, göz yüzde 10 görüyorsa ömrünün sonuna kadar yüzde 10 görüyor” ifadelerini kullandı.

“Hayatı tehdit eden bazı tümörlerde ilk belirti şaşılık olabileceğinden tüm şaşı çocukların mutlaka göz hekimine götürülmesi gerekir” diyen Dr. Göllü, bunun hayati önem taşıdığını belirterek, aileleri uyardı. Çocuğun zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişimi açısından da şaşılığın ciddi bir problem olduğuna vurgu yapan Göllü, “Çocuğun yaşam kalitesini mutlaka düşürüyor.

Onun için burada anne babalara çok büyük görev düşüyor. Tüm çocukların hele de şüphe varsa mutlaka göz hekimine getirilmesi lazım” dedi.

İHA

 

Bir yanıt yazın