Cuma , 19 Nisan 2024

Mahkeme:”Etlik İhtisas Hastanesi yıkılmayacak” (ÖZEL HABER)

Danıştay 13. Dairesinin, Türk Tabipler Birliği’nin açtığı davalarda Ankara Etlik, Ankara Bilkent ve Elazığ’daki “Kamu Özel Ortaklığı” yöntemiyle açılan sağlık kampüsü ihalelerinin yürütmesini durdurduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Levent GÖK, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Doktorlarhaber.com / Ankara

Ankara’nın en büyük ve genç hastanelerinden biri olan Etlik İhtisas Hastanesi, aynı alan üzerinde kamu-özel ortaklığı yolu ile yapılacak Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’nün inşaatına başlanacağı gerekçesiyle bir süre önce boşaltılmaya başlanmıştı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne , “Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampusu inşaatına başlanabilmesi için mevcut arazide halen hizmet vermekte olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Semt Polikliniği ve Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili olarak, kademeli olarak hizmetin durdurulması ve taşınma işlemlerinin başlatılması için talimat üstüne talimat yağdırmaktaydı.

Buna göre, yazının ilgili hastane başhekimliklerine tebliğinden itibaren yoğun bakım ünitelerine hasta kabulünün durdurulacak ve 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren de Etlik İhtisas ve Araştırma Hastanesi’nde yatan hasta ve poliklinik hizmeti sona ermiş olacak ve Hastanenin idari anlamda kurumsal kimliğine ise 31 Aralık 2012 tarihinde son verilmesi gerekiyordu.

Kamu özel ortaklığı yöntemiyle bedelsiz olarak tahsis edilen Hazine arazilerinin üzerine kira karşılığı hastane yaptırılması için Sağlık Bakanlığı ihale açmaya başlamıştı.

İhaleyi alan şirketlere mevcut hastanelerin arazileri “kampus dışı ticari alan” adı altında verildi.

Etlik ihalesiyle birlikte şirketlere üzerinde Etlik Kadın Doğum Hastanesi, Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Hastanesi, 3 adet lojman, SGK’ya ait arşiv ve depo binaları ile marangozhane, garaj ve sosyal tesisler bulunan alan “entegre tesis alanı” olarak tahsis edildi.
Şirketlere ayrıca, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesinin, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ulucanlar Ek Poliklinik Binası, Dr. Zekai Burak Kadın Doğum Hastanesi, Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi de “kampus dışı ticari alan” adı altında verildi.

Etlik İhtisas Hastanesi birimlerinin bir kısmının mevcut hastanelere sıkıştırılacağı, bir kısmının da Bakanlık tarafından kiralandığı anlaşılan “Özel Ulus Hastanesi”ne taşınacağı belirtilmişti.

Gelişmeleri TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ nezdinde ve yerinde yakından izlediğini belirten Levent GÖK, 26 Haziran 2012 tarihinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından yazılı yanıtlanması için şu soruları sorduğunu belirtti:

1- Hemen hepsi eğitim araştırma hastanesi olan bu kurumlarda çalışan ve eğitim alan hekimler nerede çalıştırılacaklar?
2- Eğitimlerine nerede devam edecekler?
3- Özel Ulus Hastanesi kimden ve ne miktara kiralanmıştır?
4- Ankara’daki hastanelerde zaten yığılma yaşanırken, Ankara’nın en genç hastanesi olan Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesini yıkmak ve arazilerini de sermaye gruplarına vermek ne kadar etiktir ve ne kadar akılcıdır?
Aradan bunca zaman geçmesine karşın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ bu sorulara yanıt vermekten kaçınmıştır.

Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı karşısında Sağlık Bakanını bir kez daha düşünmeye ve hukuka aykırı ihalelerden ve Anayasaya aykırı düzenlemelerden vazgeçmeye davet ediyorum” dedi.

www.Doktorlarhaber.com

Bir yanıt yazın