Cuma , 29 Mart 2024

Kahvaltıda neler yiyorsunuz?

Beslenme uzmanları kahvaltıda karbonhidrat deposu besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi

 Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Sezen Ballı, kahvaltı öğününde poğaça, açma, simit gibikarbonhidrat deposu olan besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Ballı, yaptığı açıklamada, yavaşlayan metabolizmanın eski haline dönmesinde en önemli yardımcının düzenli ve erken saatte yapılan kahvaltı olduğunu belirtti.

Kahvaltı öğününde karbonhidratlı besinlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Ballı, ”Poğaça, açma, simit gibi karbonhidratdeposu besinlerden uzak durunuz. Peynirle hazırlanmış kepekli veya tam buğday ekmekli bir sandviç, tam buğday unundan yapılmış lavaş ile peynirli–maydanozlu dürüm, yumurtanın lezzetli hallerinden biri olan menemen 2-3 dilim esmer ekmek eşliğinde yenilebilir ve bunlar sağlıklı alternatifler olabilir” dedi.

Öğle yemeğinin özellikle ev hanımları arasında en çok atlanan öğün olduğunu vurgulayan Ballı, öğle yemeğinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, etli bir sebze yemeğiyle yanında bir kase cacık, salata ve 2-3 dilim tam buğday ekmeğinin güzel bir öğle yemeği seçeneği olacağını aktardı.

”İKİNDİ ARA ÖĞÜNÜ YEMELİ”
Ballı, özellikle akşam yemeğine çok yüklenmemek ve akşam atıştırmalarından kurtulmak isteyenlerin mutlaka akşam yemeğinden 2-3 saat önce bir ara öğün tüketmesi gerektiğini vurguladı.

Bu ara öğünde de bir kase yoğurt ve yanında bir adet kepekli galeta veya bir fincan şekersiz sütlü kahve ile 4 adet kepekli diyet bisküvi yenilebileceğini aktaran Ballı, şöyle devam etti:

”Akşam yemeğinde ise salata ve yoğurt sofranızın vazgeçilmezi olsun. Özellikle akşam geç saatlerde yemeye alışmış bedenin eski biyolojik saatine dönebilmesi içi en geç akşam saat 20:00’de yemeğinizi bitirin. Gece ara öğününde de meyveyi tabak tabak değil azar azar tüketin. Günde tüketeceğiniz meyveleri akşam yemekten sonra bir çırpıda tüketmeniz tartıdaki artışların gizli nedeni olabilir. Genellikle 2-3 porsiyon meyveden fazla meyve tüketilmemesi gerekiyor.”

AA

HT

Bir yanıt yazın