Cuma , 19 Nisan 2024

Evden hastaneye 30 dakika şartı Danıştay’da

Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarına görev yaptığı yerde ikamet zorunluluğu getiren ve 30 dakikada evden hastaneye gitmesini düzenleyen genelgenin iptali için Danıştay’a dava açtı.

İSTANBUL – Dava dilekçesinde genelgenin temel hak ve hürriyetleri engellediği ve bu sebepten Anayasa’nın temel ilkelerine aykırılık taşıdığı belirtildi.

Medimagazin’de yer alan haberde ayrıca çalışanlara 30 dakikada işyerinde olma şartı getirilmesinin çalışma barışını bozacağı ve idarenin çalışanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturacağına dikkat çekildi. Çalışanların mağduriyetine yol açacağı belirtilen genelgenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.

“DÜZENLEME İNSAN HAKKI İHLALİDİR”
Dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “İkamet mecburiyeti getiren söz konusu düzenleme anlamsızdır. İmkânı olan herhangi bir zarureti olmayan çalışanlar zaten çalıştığı yere yakın yerden ev tutar ama çalışanların aile hayatlarına bile müdahale ederek 30 dakikada hastane olacak şekilde ikamet edin demek her şeyden önce bir insana hakkı ihlalidir” dedi.

İSTANBUL’DA HASTANE BİTİŞİĞİNDE Mİ OTURSUNLAR? 

Ayrıca bu kurala uymayanlarının cezalandırılmasını düzenlemenin kabul edilemez olduğunu belirten Kahveci, “İdareler çalışma hayatının dışına çıkarak ev yaşamını da düzenlemeye kalkmamalılar. Örneğin çalışanların İstanbul’da bu kurala uymak için hastanenin bitişiğinde ev tutmaları gerekiyor. Kamu çalışanlarına görev yaptığı yerde ikamet zorunluluğunun kaldırıldığı bir dönemde sağlık çalışanlarına bu yasağın yeniden getirilmesi ve 30 dakikada işyerinde olma gibi bir şart getirilmesi adaletsizliktir. Umarız bu haksızlık hukuktan geri döner” diye konuştu.

ntvmsnbc

Bir yanıt yazın