Cuma , 19 Nisan 2024

Bayramda Uzun yola çıkacaklara önemli uyarı!

Uzmanlar, uzun yolculuklara çıkmadan önce uyku getiren gıdalardan uzak durulması gerektiğini bildirdi. İşte o gıdalar…

Bayram’da uzun yola çıkacak sürücülere uzmanlardan uyarı geldi. Çikolata, yumurta, balık gibi önemli bazı gıdalar uykuya yardımcı bir etkiye sahip. Bu nedenle yola çıkmadan önce bu tür gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Uzmanların tavsiyesi uzun yola çıkmadan önce az yemek yiyip, uykuyu iyi alıp, dinlenmek…Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Ankara ÜniversitesiGıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Atak, trafiğe çıkacak sürücülerin uyku getirdiği için dikkat etmesi gereken gıdalara dikkat çekti.

Atak’ın çalışmasına göre bazı gıdalar uyku için yardımcı bir etkiye sahip. Bunun nedeni gıda maddesinin bileşimi ve bileşimindeki proteinde bulunan triptofan aminoasit düzeyi. Triptofaninsanda gevşeme durumunu tetikleyen ve uyku getiren bir aminoasit ve protein açısından zengin gıda maddelerinde bulunuyor.

Triptofan, insanda gevşeme durumunu tetikleyen ve uyku getiren bir aminoasit. Bu madde özellikle bol çikolata ,yulaf, mısır, kuru hurma, susam, ayçiçeği de süt, yoğurt, süzme peynir, yumurta, balık, tavuk, kırmızı et, nohut, muz, fıstık, ve kabak çekirdeğinde bulunuyor. Bu da demek oluyor ki, uzun yola çıkmadan önce yukarıda sıralanan bu tür yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Atak’a göre, uzun yola çıkmadan önce az yemek yiyip, uykuyu iyi alıp, dinlenmek en iyisi.

UYKU GETİREN VE SÜRÜCÜLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN GIDALAR
– Muz: Gerçek uyku hapı gibi olan muz, seratonin ve melatonin içerir. Bunun yanında magnezyum da içerdiğinden kaslarınızı gevşetip insanı rahatlatır.
– Ilık süt: En çok bilinen uyku getiricilerden biridir. Süt içeriğinde bulunan ve tripsin etkisiyle serbestlenen ve organizma için gerekli bir aminoasit olan triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uyku hali oluşur.
– Papatya çayı: Sakinleştirici özelliği sayesinde papatya çayı, kaygılı ve sinirli bir bünyenin en iyi pan zehiridir. İnsanı gevşetir ve uyku hali oluşur.
– Bal: Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın etkileri hiç de göründüğü kadar küçük değildir. İnsanı gevşetir ve uyku hali oluşur
– Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patates iyi bir gece uykusuna yardımcı olabilir. Midenizi yormayacağı gibi, içeriğindeki triptofan sayesinde asit seviyesini düşürür. Etkiyi daha da arttırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.
– Yulafunu: Yulaf içeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ilaçlarındandır. Bir miktar akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzeti ile de sizi büyüleyecektir. Ayrıca yulaf strese karşı da en etkili tahıllardan biridir.
– Badem : Bir avuç kalp dostu bu yemişlerden yediğiniz takdirde tatlı bir şekerleme yapabilirsiniz. Badem hem triptofan içeriği hem de uygun ölçüde içerdiği kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasını sağlar.
– Turp: Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan turptan gece yatmadan bir parça yemek ya da suyunu içmek derin bir uyku için çok yararlıdır.
– Kayısı: Kan yapan, kansızlığa ve kabızlığa iyi gelen kayısı sinirleri yatıştırarak uykusuzluğa da iyi geliyor.
– Elma: Gece yatmadan önce yenen bir elma en güzel uyku ilaçlarından biridir.
– Kavun: Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden kavunun yüzde 95?i sudur ve sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku uyumak için faydalıdır.
– Kepek ekmeği : Bal kattığınız çayınız ile birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, vücuttaki insülinin biraz serbest kalmasına ve triptofan ve seratonine “uykum geldi” mesajı yollamasına yardımcı olur.
– Hindi: Güzel bir uykunun 2-3 saat öncesinde, bir ince dilim kepek ekmeği üzerine koyacağınız küçük bir parça haşlanmış hindi eti yararlı olacaktır. İçeriğindeki triptofan sayesinde midenizde çok miktarda protein olmadığı zamanlarda bile sizi rahatlatır.
– Keten tohumu: Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu, omega 3 yağ asitleri açısından zengindir ve doğal bir moral verici etkisi bulunur. Ayrıca bağırsak hareketlerine yardımcıdır.

TRİPTOFAN’I YÜKSEK GIDALAR
Yumurta, kurutulmuş meyve, ham soya, kabak çekirdeği, Parmesan peyniri, susam tohumu, Antep fıstığı, kaju, domuz eti, hindi, tavuk eti, sığır eti, somon, kuzu pirzola, levrek, badem, beyaz buğday unu, çikolata, süt, beyaz pirinç, pişmiş yulaf ezmesi, patates…

 AHT muhabiri Ümran Avcı’nın haberi

Bir yanıt yazın