Çarşamba , 24 Nisan 2024

Tıp tarihine geçecek bir olay!

Öksürük ve yüksek ateş şikayeti ile hastaneye götürülen Azize Merdoğlu’na yapılan tetkiklerin sonucu şaşkınlık yarattı

Eskişehir’de 73 yaşındaki Azize Merdoğlu’nun midesini delip karaciğerine  saplanan ve apse oluşturan 5 santimlik balık kılçığı,  laparoskopi yöntemiyle göbek deliğinden  çıkartıldı.

Öksürük ve yüksek ateş şikayeti ile yakınları tarafından hastaneye götürülen Azize Merdoğlu’nun yapılan  tetkiklerinde karaciğerinde balık kılçığı olduğu saptandı. Hastaneye  yatırılan Merdoğlu’na, önce enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavisivi  uygulandı.

Daha sonra Genel Cerahi uzmanı Opr. Dr. İhsan Oruk  başkanlığındaki ekip, Azize Merdoğlu’nun karaciğerindeki balık kılçığını  laparoskopi yöntemiyle çıkardı.

 

‘TÜRKİYE’DE İLK’

Genel cerrahi uzmanı Opr. Dr. İhsan Oruk, böyle bir  vakaya yönelik operasyonu Türkiye’de ilk kez kendilerinin  gerçekleştirdiklerini söyledi. Dr. Oruk şöyle konuştu:

“Bir çoğumuz  balığı görünce dayanamayız. Balık çok faydalı bir yiyecek. Ama balığı  yerken de çoğu zaman ufak tefek kılçıklar yutarız. Hastamız Azize  Merdoğlu’nun birkaç yıl önce yediği balığın omurga kılçığı önce midesini  delmiş. Mide delinmesiyle ilgili enfeksiyon başlamış. Enfeksiyon  sonucunda karaciğer ve mide arasında yapışıklıklar oluşmuş. Kılçığın  yaptıkları bununla da bitmemiş. Mideyi delerek tahriş eden kılçık, gelip  karaciğerin sol lobuna yerleşmiş. Burada 7- 8 santimetrelik bir apse  oluşturmuş. Son günlerde kuru öksürük ve ateş şikayeti ile hasta bize  müracaat etti. Yapılan tetkikler sonucunda hastamızda 5 santimetrelik  bir cismin varlığı tespit edildi. Ardından hemen operasyona aldık. Göbek  deliğinden girerek laparoskopi yöntemiyle önce kılçığı aldık daha sonra  da apseyi boşalttık. Yaptığımız operasyonu araştırdığımızda, Türkiye’de  daha önce yapılmadığını tespit ettik. Türkiye’de ilk defa bir balık  kılçığı, mideyi delerek karaciğere yapışması nedeniyle laparoskopi  yöntemiyle çıkartıldı. Hastamızın sağlık durumu çok iyi.”

 

DHA

http://www.haberturk.com/saglik/haber/747272-tip-tarihine-gececek-bir-olay

Bir yorum

  1. kılçığı karnımda hissettim…daraldım…o nasıl bi anlatımdır hocam 🙂

Bir yanıt yazın