Cuma , 29 Mart 2024

Sınava girenler erik ve çilek yemesin

Önümüzdeki günlerde SBS ve LYS’de ter dökecek öğrencilere uzmanlardan uyarı var: Son günlerde özellikle gaz yapan erik, çilek gibi meyvelerle bakliyatlardan ve gazlı içeceklerden uzak durun.

GAZ YAPAN GIDALARA DİKKAT
Vücutta gaz ve şişkinliğe neden olan pek çok besin maddesi var. Mevsim itibariyle bu besin maddelerinin başında erik ve çilek geliyor. Özger’in tüketilmemesini önerdiği diğer besinler ise şöyle: “Brokoli, lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık, kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek ve barbunya gibi baklagiller.”

ÇAY, KAHVE VE KOLA ÇARPINTI VE UYKUSUZLUK NEDENİ
Ayrıca gazlı ve kafeinli içeceklere de dikkat etmekte yarar var. Özger, son günlerde çok fazla çay, kahve ve kola içmenin kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa neden olacağını vurguluyor. Dikkat ve konsantrasyonun balık, ceviz ve zeytinyağlı yeşil salatalarla artırmanın mümkün olduğunu belirten Özger, bu besinlere örnek olarak; balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, maydanoz ve yeşilbiberi gösteriyor.

ÇİKOLATA VE ŞEKERLEMELERDEN UZAK DURUN
Diyetisyen Özger, stresi azaltmak için sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini belirtiyor, kahvaltıda tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmeğin stresi azalttığını, mutluluk hormonunu artırdığını söylüyor.

Özger sınav sabahı öğrencilerin stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık yaşamalarının doğal olduğunu vurgulayarak, bu nedenle kahvaltıda besin miktarlarının az tutulmasını öneriyor.

Özger’e göre yapılan en büyük hata ise sınav öncesi ve sırasında çikolata, şekerleme gibi basit şeker alınması. Zira şekerli yiyecekler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için konsantrasyonu azaltıyor. Özger, kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için sınav sırasında kepekli ya da tuzlu bisküvi öneriyor.

ntvmsnbc

Bir yanıt yazın