Perşembe , 28 Mart 2024

Kanser için ‘dijital paylaşım platformu’

İnternet üzerinden ulaşılan sisteme üye doktorlar, onlarca kanser hastasının görüntüleme bilgilerine tek tuşla ulaşabiliyor

Ankara Onkoloji Hastanesi’nde uygulamaya geçen ”Olgusun” isimli vaka  paylaşım platformunda, özellikle kanser hastalarının tomografi, MR gibi  görüntüleme sonuçları değerlendirilmek üzere radyologların görüşüne  açıldı.
Böylece radyologların daha çok hastayı değerlendirip, kanser teşhisinin net konulması için gerekli eğitim ortamı sağlanıyor.
Ankara  Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği Eğitim  Sorumlusu Doç. Dr. Kemal Arda, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  onkolojik hastaların görüntülemelerinden oluşan bir arşiv sistemi  oluşturduklarını bildirdi.
Özellikle radyologlar olarak uzun  yıllardır değerlendirmeye aldıkları onkolojik hastalardaki deneyimleri  genç radyologlarla paylaşmak istediklerini dile getiren Arda, bunun için  ”Olgusun” isimli bir site hazırladıklarını belirtti.
Sitede  özellikle önemli onkolojik vakaların görüntüleme sonuçlarını paylaşıma  açtıklarını dile getiren Arda, ayrıca hastaların kısa öykülerinin ve  diğer doktor görüşlerinin sitede yer aldığını söyledi.
Vakaların  kimliğinin bütünüyle gizli olduğunu anlatan Arda, kötü amaçlı  kullanımlara karşı sitenin sadece şifre verilen doktor ve radyologlar  tarafından kullanılabildiğini belirtti.
Vakalarla ilgili  uygulama yapan sitelerin bulunduğunu dile getiren Arda, ancak Olgusun’u  radyoloji alanındaki Türkçe tek örnek olarak bildiğini söyledi.
”GENÇ RADYOLOGLARA HIZLI EĞİTİM SAĞLIYOR”
Onkolojik vakalarda karar vermenin deneyim gerektirdiğine işaret eden Arda, şöyle konuştu:
”Onkolojik  radyoloji farklı bir ilgi alanı. Bu ilgi alanında eğer radyologlar  onkolojik vakayı az görüyorlarsa tedirgin olabilirler. İkinci bir görüşe  ihtiyaç duyabilirler. Bu sitenin başlığı altında birbirleriyle vaka  tartışabilirler ve hatta kendileri ilginç gördükleri vakaları da  editörün izni olmak şartıyla siteye ekleyebiliyorlar. Dolayısıyla herkes  deneyimlerini, bilgilerini de aktarabiliyor. Şu an, olgusun.com  adresinden verilen platforma 100’ün üzerinde radyolog katıldı. Ücretsiz  üye olunabilen siteye daha fazla radyoloğun katılmasını bekliyoruz. ”
Arda,  sisteme doktorların tüm görüntülemeleri belli formatta dijital ortama  atma imkanı sağladığını da belirterek, böylece sistemin doktorlara kendi  arşivlerini oluşturma şansı da tanıdığını sözlerine ekledi.

AA

HT

Bir yanıt yazın