Cuma , 29 Mart 2024

İlaç yazmayan doktora saldırı, Yer bu kez Konya!

Konya’da usulsüz bir şekilde ilaç yardırmak isteyen İbrahim Öztürk isimli vatandaş, doktorun talebini kabul etmemesi üzerine Aile Sağlık Merkezi’nde olay çıkardı.


Doktor Gültan Ö., hasta olmadan ilaç yardırmak isteyen vatandaşın talabini reddetmesi üzerine, vatandaşın kendisine küfürlü hakaretler edip ölümle tehdit ettiğini söyledi. İbrahim Öztürk, savcılıkta ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 

Olay sonrası, Konya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Murat Kaya ve Sivil Toplum Örgütleri olay yerinde basın açıklaması yaptı. 

Konya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Murat Kaya, 37 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde bir vatandaşın, usulsüz bir şekilde aile hekiminden ilaç yazdırma talebini reddetmesi üzerine doktorun hakarete uğradığını söyledi. Son zamanlarda bazı vatandaşların illegal bir şekilde doktorlardan taleplerde bulunduğuna dikkat çeken Kaya, “37 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’ne gelen bir vatandaş, Aile Hekimliği’nde bulunmayan bir yakını için aile hekimi doktorumuzdan ilaç yazdırma talebinde bulunmuş ve doktorumuz bu talebi reddetmiştir. Bunun üzerine doktorumuzu ölümle tehdit ederek ilaç yazdırmaya çalışmış, ardından doktorumuza küfürlü hakaretlerde bulunmuştur.” dedi. Doktorların kanuna aykırı ilaç yazamayacağının altını çizen Kaya, canla başla çalışan personele karşı vatandaşların daha anlayışlı olmaları gerektiğini söyledi. 

Doktor Gülay Ö., yaşananları şöyle anlattı: “Hasta olmadan ilaç yazdırmak isteyen bir kişiydi. Uygun bir şekilde böyle bir şeyin olamayacağını anlatmamın akabinde saldırıya uğradım. Bana, devlete, SGK’ya, küfürler savurdu. Odamda, koridorda ve dışarıda uzun süreli devam eden bir saldırıydı. Sakinleştirildi fakat geri döndü. Kapıları kilitlemek zorunda kaldık. Elinde demir bir sopayla tekrar saldırmak istedi. O sırada araya girmek isteyen hasta bir vatandaşı da darp etti. Araya giren doktor arkadaşlarıma da küfürler savurdu, saldırdı. Araya girmeseler beni darp etmesine ramak kalmıştı. Darp etmiş kabul edilebilir. Keşke bunlar hiç yaşanmasa, halkımız da bizi anlayabilse. Büyük zorluklara çalışıyoruz.”

Hastanede yaşanan olaya şahit olan Doktor İlker Kantaş, olayı şöyle anlattı: “Doktor hanımın ilaç yazma talebini reddetmesi üzerine üzerine yürüdü. Ben araya girip ‘Amca yazmak zorunda değil’ dememle birlikte benim yakama yapıştı. Hastane çalışanlarının araya girmesinin ardından ‘Seni öldüreceğim, kulağını keseceğim, yaşatmayacağım, benim bir sürü oğlum var, onlara öldürteceğim dedi. O sırada ayıran hastalardan birine de hakaret etmeye başladı. Yaşanan arbedenin ardından dışarı çıkıp aracından sopa almaya gitmiş. Bunun üzerine biz kapıyı kitleyip polisin gelmesini bekledik.”

Olay hakkında açıklama yapan Konya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kalaycı, hekimler olarak şiddete sebep olan anlayışı kınadıklarını söyledi. Bazı vatandaşların ‘Aile hekimi ne derse yapmak zorunda’ anlayışını yanlış bulduklarını ifade eden Kalaycı, “Biz hekimler artık sıradanlaşan sözel, psikolojik ve fiziki şiddetin önlenmesi adına devletin ilgili kurumlarını göreve davet ediyoruz. Şiddet olaylarını uygulayanları caydırıcı olmayan ‘ifadesini alıp salıverme’ gibi hukuki düzenlemelerin gözden geçirilmesini istiyoruz. Halkımızdan usulsüz ilaç yazdırma ve rapor talep etme isteklerinden vazgeçmelerini ve usulsüz talepleri karşılayamayacağımızı yineliyoruz.” dedi.

Kaynak : internethaber

Bir yanıt yazın