Perşembe , 25 Nisan 2024

Hakkari’de 8 diş hekimi 250 bin kişiye hizmet veriyor

 

Hakkari’deki tek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 8 diş hekimi yaklaşık 250 bin nüfusa hizmet veriyor.

Hakkari Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Hakan Türk, 22 kadronun verildiği merkezde, 8 diş hekiminin görev yaptığını belirterek bu hekimlerin gönüllü olarak Hakkari’yi tercih ettiklerini bildirdi.
Hakkari genelinde tek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olduğu için ilçe ve köylerdeki tüm hastaların kendilerine geldiğini ifade eden Türk, “Yaklaşık 250 bin kişiye hizmet veriyoruz. Sayımız az olduğu için merkezde her gün ciddi bir yoğunluk meydana geliyor. Bu da beraberinde bazı sıkıntıları getiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın yakın zamanda buradaki diş hekimi sayısını artıracağı bilgisini aldık. 8 diş hekimi olarak il genelinde olması gereken 39 diş hekiminin görevini yerine getiriyoruz. Sayımızın 15’e çıkması halinde vatandaşımıza daha güzel hizmetler vereceğiz” dedi.
Her türlü hizmet veriliyor

 Merkez olarak öncelikli olarak koruyucu diş hekimliğiyle ilgili tedavileri uyguladıklarını dile getiren Türk, görevli hekimlerin zaman zaman okulları gezerek öğrencilere flor uygulaması ve diş fırçalama eğitimi verdiklerini söyledi.

Başhekim Hakan Türk, 2008 yılında açılan Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nde 8 diş hekiminin yanı sıra 3 hemşire ve 1 diş teknikeriyle kliniklerde her türlü diş çekimi, kanal tedavisi, diş dolgusu, diş taşı temizliği, protez yapımı ve kron köprü yapımı yaptıklarını da anlatarak, şunları kaydetti: “Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak 2011 yılı ile bu yılın ilk 3 ayında toplam 22 bin 703 diş çekimi, 3 bin 876 cerrahi müdahale, 16 bin 474 dolgu, 5 bin 452 kanal tedavisi, 12 bin 500 kron köprü, bin 155 hareketli protez yaptık. 14 bin 969 detartriaj ve diş taşı temizliği, 92 adet dijital röntgen, 14 bin 518 panoromik röntgen çekimi gerçekleştirdik. 15 ayda 44 bin 766 poliklinik yaparken, 212 hastayı da başka hastanelere sevk ettik.”
Görevli hekimlerin günlük ortalama 250 ila 300 hastaya hizmet verdiğini kaydeden Türk, hekim sayısının artması halinde gece nöbetleri dışında cumartesi ve pazar günleri de hizmet vermeyi düşündüklerini bildirdi.

Diş hekiminden meslektaşlarına çağrı

Merkezdeki hekimlerden Erdal Çiftçi, hekim sayısı az olduğu için sıkıntı çektiklerini, ancak vatandaşa kaliteli hizmet sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. İlçelerde ağız ve diş sağlığı merkezleri olmadığı için oralardaki hastaların da Hakkari’ye geldiğini ifade eden Çiftçi, yeni diş hekimlerinin atanması dileğinde bulundu.
Hekimlerden Ozan Bayden ise, Sağlık Bakanlığı’nın norm kadrosuna göre il genelinde 39 diş hekiminin görev yapması gerektiğini ifade ederek, “Bu açık, doktorların buraya gelmek istememesinden kaynaklanıyor. Meslektaşlarıma bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin çalışma koşulları çok iyi. Bir merkezde olması gereken bütün teknik cihazlar ve imkanlar var. Gerek tecrübe gerek mesleki gelişim açısından yeni mezun olan arkadaşlarımız için burası çok iyi olacaktır. Meslektaşlarımı buraya davet ediyorum” dedi.
Hastalardan Hasan Keskin de, hasta yoğunluğu nedeniyle sıra numarası bulmakta zorluk çektiklerini belirterek, “Tam donanımlı olan bu hizmet binasında doktor sıkıntısı çekiliyor. Görev yapan doktorlarımız bu yoğunluk arasında hastalara her türlü hizmeti veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın ilimize yeni diş hekimleri atamasını istiyorum” şeklinde konuştu.

 

Bir yanıt yazın