Cuma , 29 Mart 2024

Financial Times : “Türkiye’nin doktorları kuşatma altında”

Türkiye’de son haftalarda artış gösteren doktorlara yönelik saldırılar, Batılı basının da dikkatini çekti. Financial Times konuya ilişkin haberinde, “Türkiye’nin doktorları, kuşatma altında” diye yazdı.

Londra- Financial Times gazetesi, sorunu “Reformlar, Türkiye’nin doktorları için acı ilaç oldu” başlıklı haberinde ele alırken “Türkiye’nin doktorları kuşatma altında” ifadesini kullandı.

İngiliz gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin doktorları, kuşatma altında. Son bir ayda tıp profesyonellere yönelik bir dizi saldırılar sırasında 17 yaşındaki bir çocuk, büyük babasını kurtaramayan doktoru vururken bir muhalefet milletvekili, ailesini tedavi eden bir acil servis personeline saldırdı” diye yazdı.

İstanbul’da geç ulaştıkları öne sürülen iki ambulansa saldırıldığını da anlatan gazete, bu şiddetin arkasındaki faktörler tartışılırken “Birçok doktor için suç, hükümetin, tıp profesyonellerini eleştirirken en gurur duyduğu başarılarılarından biri olarak gösterdiği sağlık reformlarında” değerlendirmesini yaptı.

FT, Türkiye’de 2003 yılında başlatılan sağlık reformlarına ilişkin bilgi de verdiği haberinde, halkın yüzde 90’ından fazlasının sağlık sigorta sisteminden yararlandığına, 2003 ile 2010 arasında doğum sırasında ölen kadınların sayısının yüzde 70’den fazla gerilediğine, çocuk ölümlerinin üçte ikiye yakın bir düşüş gösterdiğine dikkat çekti.


“Tedavi kalitesi düştü”

FT, haberinde birçok doktorun, reformların gösterildiğinden çok daha az başarılı olduğunu söylediklerini belirtirken, doktorların “tedavi kalitesinin, azalmış olan konsültasyon zamanı ve hasta başına kaynakların azalması nedeniyle düştüğü” uyarısını da aktardı.

Ankara Tabip Odası Başkanı Özden Şener’in “Doktorlar tuvalete gitse bile hastalar, şikayet hattını arıyorlar. Yüksek beklentiler ve düşük hizmet kalitesi şiddete yol açıyor” sözlerinin de yansıtıldığı haberde birçok doktorun, kendilerini “oyunun haydutları” olarak gösterildiği için Başbakan  Erdoğan’ı suçladıkları da öne sürülürken “Sayın Erdoğan, Türkiye’nin eski elitleri ile kavga etmekten hoşlanıyor” ifadeleri de kullanıldı.

Haberde ismi açıklanmayan Ankara’daki bir beyin cerrahının “Doktorlar kötü olarak gösteriliyor, Sağlık Bakanlığı, doktorlara karşı halkın yanında yer aldığı görüntüsünü veriyor” sözlerini aktardıktan sonra, söz konusu doktor ve başkalarının “Hastalar, sürekli resmen şiyaket etmeye davet ediliyor ve sonra doktoların değil, hükümetin hatası olan aşırı kalabalık hastanelerde tedavi olmak durumunda bırakılıyor” denildi.

Kynak: Cumhuriyet

Bir yanıt yazın