Cumartesi , 20 Nisan 2024

Dikkat! Bu 3 bitkisel ilaç yasaklandı!

Piyasayı doktor patentli bitkisel ilaçlar sardı. Sağlık Bakanlığı harekete geçti  ve 3 bitkisel ilacın satışını yasakladı.

Piyasayı doktor patentli bitkisel ilaçlar sardı. Panax ismiyle hızla  çoğalan ve önüne farklı isimler konarak halka satılan ilacın hiçbir etkisi  olmadığı ve halkın kandırıldığı ortaya çıktı. SAĞLIK Bakanlığı 81 ilin  valiliğine yazı göndererek,  bu ürünlerin satışının durdurulmasını istedi.


Sağlık Bakanlığı  Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan 81 il  valiliğine gönderilen   yazıda, Dr. Mustafa Eraslan‘ın tanıtım ve  pazarlamasını yaptığı ‘Clavis’  ve ‘Clavis Panax’ adlı ürünlerle, Dr. Ömer Coşkun‘un tanıtım ve  satışını yaptığı ‘Klavis Panax’ adlı ürün hakkında Sağlık Bakanlığı’na  birçok şikayet ulaştığı belirtildi.
Birçok  televizyon, radyo kanalları  ve internet sitelerinde endikasyon belirterek  yapılan tanıtımlarda gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulduğu,  halkın istismar edilip yanıltıldığı, herhangi bir tedavi etkisi olmayan ürünlerin para  karşılığı satılarak  menfaat temin edildiği, ayrıca halkın sağlığının  tehlikeye düşürüldüğü  kaydedildi.
‘SATIŞI  ENGELLENSİN’


Uyarı yazısında, söz konusu bitkisel ilaçların  satışının engellenmesi istenerek şöyle denildi:
‘İlinizde  bulunan eczane, ecza depoları, aktar ve baharatçı ve söz konusu   ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere gidilerek gerekli kontrollerin   yapılması, gerek görülmesi durumunda ilgili birimlerle koordinasyona  gidilerek  ‘Clavis panax’ da dahil olmak üzere ‘Clavis’ markalı ürünlerin  ve ‘Klavis  panax’ isimli ürünün satışının tespiti halinde, mühür altına  alınarak satışının  engellenmesi ve yapılan işlemlerin sonucundan  tarafımıza bilgi verilmesi  gerekmektedir.’
RTÜK KARARINA RAĞMEN TANITIMLAR  SÜRÜYOR


Uyarı  yazısında, söz konusu bitkisel ilaçların tanıtım  ve reklamlarının  önlenmesi için çalışma yapıldığı, ancak bazı kanallarda reklam  ve  tanıtım çalışmalarının sürdüğü belirtilerek şöyle denildi:
‘RTÜK  ve  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yazılan yazılarımız ile söz  konusu  ürünlerin reklamlarının durdurulması talep edilmiş, Gıda Tarım ve  Hayvancılık  Bakanlığı’ndan da bu ürünlerin ruhsatlarının iptali  istenilmiş olup, Reklam  Kurulu tarafından ürün reklamlarının  durdurulmasına ve idarî para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.  Ancak tarafımıza ulaşan bildirimler, şikayetler ve basın yayın  organlarında çıkan haberler doğrultusunda, adı geçen  ürünlerin  endikasyon belirterek tanıtım ve satışlarının halen devam ettiği   anlaşılmaktadır.”
‘SIK SIK DENETLENSİN’


Tüketicinin  yanıltılmaması, geriye dönük olarak olumsuz  durumların yaşanmaması ve  halk sağlığının korunması için, İlinizde bulunan  eczane, ecza depoları,  aktar, baharatçı ve söz konusu ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere,  söz konusu iş yerlerinde biriminiz denetimine karşı alınabilecek   önlemlerin de göz önünde bulundurularak, belirli periyotlarla (sık sık)  İl  Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile beraber gidilmesi, endikasyon  belirterek satış ve tanıtımının yapıldığı tespit edilen ürünler söz  konusu bakanlıktan izinli  ise, İl Tarım Müdürlüğü yetkililerince mühür  altına alınmak suretiyle satışının  engellenmesi gerekmektedir.’

 

CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR  DENİLEREK PAZARLANIYOR


Clavis  Panax isimli bitkisel ilaç, erkeklerde cinsel gücü ve sperm sayısını artırdığı belirtilerek tüketiciye sunuluyor. Kalp ve damar açıcı olarak da  reklamı yapılıyor. Bakanlığın incelemesine göre ise bu ilacın öyle bir etkisi  bulunmuyor.
DOĞAL DAMAR AÇICI  DEYİP KANDIRIYORLAR


KLAVİS  PANAX isimli ilaçta yine tüketiciye doğal kalp damar açıcı olarak  pazarlanıyor.
FİYATLARI DA FAHİŞ!


İçende 90  kapsül bulunan bu bitkisel ilaçlar vatandaşlara internet yoluyla 119  TLi ile 169 TL arasında oldukça yüksek rakamlarla satılıyor.

İnternetHaber

Bir yanıt yazın