Perşembe , 25 Nisan 2024

Özel hastanelere yakın mercek!

SGK Başkanı Fatih Acar gerçekleştirdikleri denetimlerde ilginç olaylarla karşılaştıklarını söyledi

Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanı Fatih Acar, ”Özel hastanelerde artık denetimlerimizi risk odaklı model üzerinden gerçekleştireceğiz” dedi.

Başkan Acar, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları (OHSAD) işbirliğinde Antalya’daki bir otelde düzenlenen ”Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları – 3” başlıklı toplantıda, genel sağlık sigortası ve sağlık teminat paketinde yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Sosyal Güvenlik Kurulu olarak sağlık hizmetlerinin verimli bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 2007 yılından bu yana sağlık giderleri alanlarında yeni düzenlemeler yaptıklarını belirtenAcar, devrim niteliğinde atılımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ancak zaman zaman hastanelerde hasta tedavilerinin faturalandırılması konusunda suistimaller yapıldığını ileri süren Acar, ”Her toplantıda bu suistimallerden bahsetmekten ben de rahatsızlık duyuyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda bu konulardan hiç bahsetmeyiz. Ancak sayıları az da olsa suistimallerin yapılması bizi ve sizleri rahatsız etmekte” dedi.

Acar, suistimaller arasında verilmeyen sağlık hizmetinin kuruma fatura edilmesi, genel sağlık sigortası bulunmayan insanların tedavilerinin kuruma fatura edilmesi, acil olmadığı halde hastaların acil sağlık hizmeti alması, usulsüz raporların düzenlenmesi, doktor, ilaç firması ve eczane arasındaki menfaat ilişkiden doğan ilaç israfı, hastalardan gereksiz yere ilave ücret alınması, gereksiz ilaçların reçeteedilmesi gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

Bu yanlış uygulamalara karşı da gerekli tedbirler aldıklarını anlatan Fatih Acar, bu tedbirlerden birinin de e-reçete uygulaması olduğunu söyledi. E-reçete için kurum olarak altyapı çalışmalarını tamamladıklarını dile getiren Acar, ”Hekimin tedavi ettiği kişiye yazacağı reçeteleri kağıt üzerinde değil, elektronik ortam üzerinde yazmasını sağlayacağız. Böylece de reçete üzerinde yapılacak usulsüzler önlenecek” diye konuştu.

Acar, uygulamanın Eskişehir’de başlatıldığını ve 1 Temmuz’dan itibaren de tüm Türkiye genelinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Muayene edilmeyen hastaların muayene edilmiş gibi gösterilmesi konusunda da avuç içi damar izi okuma yöntemini geliştirdiklerini anlatan Fatih Acar, muayene edilen hastaların damar izlerinden tanınacağını ve muayene edilmeyen hastaların muayene edilmiş gibi gösterilmesinin önüne geçileceğini kaydetti. Acar, bu konuda gerekli altyapının mevcut olduğunu ve Temmuz ayında uygulamaya başlayacaklarını bildirdi. Özel hastanelerde de bu uygulamayı zorunlu hale getireceklerini belirten Acar, biran önce hastanelerin bu konudaki altyapılarını oluşturmalarını istedi.

RİSK ODAKLI DENETİM MODELİ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Acar, yeni düzenlemelerle ilgili hastanelerde farklı denetim modeli geliştirdiklerini kaydetti.

Denetimlerde önceden klasik metotlar kullandıklarını anlatan Acar, ”Artık denetimlerimizi risk odaklı model üzerinden gerçekleştireceğiz. Burada en çok reçete yazan doktorlar kimler, en çok yazılan ilaçlar hangileri, hangi doktorlar tarafından yazılıyor, en çok hangi eczanelere reçete gidiyor, en çok tetkik ve tahlil yapan hastaneler hangileri, en çok işlem gören ilk 10 branş hangileri ve hangi doktorlar tarafından yapılıyor, bu ve buna benzer kriterleri değerlendireceğiz. Risk oluşturan faktörleri belirleyip, bunlara odaklı bir denetim modelini uygulayacağız” dedi.

Bu uygulamayı bazı illerde gerçekleştirdiklerini belirten Acar, denetim modelinin kısa süre içinde tüm ülke genelinde yaygınlaşacağını bildirdi. Denetimlerin de bir defa değil, her ay yapılacağını vurgulayanAcar, hastanelerde yapılan her işlemin 81 ildeki kurum temsilcileri ve merkezdeki 70 müfettiş tarafından inceleneceğini söyledi. Amaçlarının ceza kesmek olmadığını ifade eden Acar, ”Amacımız suiistimalleri ortadan kaldırarak sağlık hizmetlerinin verimli bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak” diye konuştu.

“BİR DOKTOR HER GÜN 250 REÇETE YAZABİLİR Mİ? AMA YAZMIŞ…”
Bazı illerde gerçekleştirdikleri denetimlerde ilginç olaylarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Acar, birözel hastanede bir doktorun günde 250 reçete yazdığını tespit ettiklerini kaydetti. Bunun mümkün olamayacağını vurgulayan Acar, ”Elde ettiğimiz ilginç bulgular var. Bir doktor her gün 250 reçeteyazabilir mi? Ama yazmış… Hadi bir gün yoğun olur, yazılır ama her gün de bu kadar reçete yazılmaz. Gereği neyse yapalım” dedi.

Ayrıca yoğun bakım ünitesi olmayan 94 özel hastanenin de yoğun bakım işlemi yapmış gibi kuruma faturalandırdığını ileri süren Acar, 14 tesiste de gelen her hastaya en az bir tane MR ya da tomografi çekildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bunun faturalandırmadaki suistimalin yanı sıra sağlık açısından da insana zarar verildiğini ifade eden Acar, ”Bir bilim insanımız tomografi ya da MR çekimlerinin insan vücuduna zarar verdiğini belirtiyor. Yazıktır, günahtır. Kendi neslimizi kendi insanlarımızı sağlığa kavuşturma adı altında sağlıktan eden uygulamalara da neden olmaktadır. Lütfen gereksiz tetkik, tahlil yaptırmayalım, tomografi, MR çektirmeyelim hastalarımıza” diye konuştu.

Sağlık alanını bir bütün olarak değerlendirdiklerini ve devlet, üniversite ile özel hastaneleri arasında ayrım yapmadıklarını kaydeden Acar, üç sağlık kuruluşunu da yaşatmak için çalıştıklarını bildirdi.

Türkiye’nin sağlık konusunda diğer ülkelere göre çok iyi konumda olduğunu vurgulayan Acar, ancak sağlıktaki verimliliğin sürdürülebilir olması için de ilgili kurumların işbirliğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

YÜZ NAKLİ FİYATLANDIRMA KAPSAMINDA
Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanı Acar, Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin başarılı çalışmasının ardından yüz nakillerini de ödeme kapsamına aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Ömer Özkan’nın belirttiği fiyata yakın bir fiyatlandırma yaptıklarını belirten Acar, ”Ömer Özkan ve benzeri bilim insanlarımıza çok fazla değer vermemiz, önlerini açmamız ve uzman sayısını artıracak politikalar koymamız gerekiyor” dedi.

haberturk

Bir yanıt yazın