Cuma , 19 Nisan 2024

Hacettepe için YÖK’e suç duyurusu

Sağlık Bakanlığı müfettişleri, Hacettepe Üniversitesi’ndeki nakillerle ilgili incelemeyi tamamladı

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan nakillerle ilgili Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) suç duyurusunda bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık müfettişlerince başlatılan incelemenin sonuçlandığı bildirdi.
Hazırlanan raporda, ”Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Kompozit Doku Nakilleri Merkezi Yönergesi ile Güncel Endikasyon Rehberine aykırı bir şekilde, hasta Şevket Çavdar’a endikasyon yönünden uygun bulunmayan ekstremite nakli yapıldığı, ayrıca Cengiz Gül adlı hastaya da Konsey tarafından uygun bulunmamasına rağmen endikasyon dışı yüz naklinin gerçekleştirildiği, her iki vakada operasyonların sorumlu hekimi ile ekstremite nakli için onay veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kompozit Doku Nakli Konseyi üyelerinin sorunluluğu bulunduğu” belirtildi.
Bakanlığın, ”ilgililer hakkında gerekli idari ve adli soruşturmanın yapılmasını teminen Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na suç duyusunda bulunduğu” kaydedildi.

HATA OLUP OLMADĞI DEĞERLENDİRİLECEK

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan nakillerle ilgili Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) suç duyurusunda bulunması konusunda, ”Disiplin amirliği YÖK ve üniversite tarafında olduğu için oradaki kişilerin süreçlerle ilgili eksikliği, hatası var mı? O kısmı onlar değerlendirecek” dedi.
Bakanlık müfettişlerinin değerlendirmelerini, gördükleri eksiklerle beraber YÖK’e ilettiklerini belirten Şencan, ”YÖK bu kapsamda incelemesini yapacak” diye konuştu.
Genel Müdür Şencan, Sağlık Bakanlığının Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan nakillerle ilgili Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) suç duyurusunda bulunması ve diğer gelişmeler konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Sağlık Bakanlığı olarak üniversiteler ile ilişkilerinde, sağlıkla ilgili ruhsat, düzenleme ve yetki gibi konularda kendilerinin düzenleme yaptığını anlatan Şencan, ”Ama oradaki kişilerin süreçlerle ilgili eksikliği, hatası var mı? Disiplin amirliği YÖK ve üniversite tarafında olduğu için o kısmı onlar değerlendirecek. Bizim müfettiş arkadaşlar değerlendirmelerini, gördükleri eksiklerle beraber YÖK’e ilettiler. YÖK bu kapsamda incelemesini yapacak. Adli konuda ise hastanın re’sen ya da YÖK’ün başvurusu olabilir. O kısmı bizim dışımızda” bilgilerini aktardı.
“HOCALAR ÜZERİNDE İŞLEM YAPAMAYIZ”

”Bakanlık olarak şu aşamada yapacağınız bir işlem yok mu?” sorusuna Şencan, ”Bizim Hacettepe’deki hocalar üzerinde herhangi bir disiplin işlemi yapmamız söz konusu değil. Ama yetkilerle ilgili kısım bizi ilgilendiriyor. Biz de onunla ilgili sürecimizi işlettik. Yeni bir yetki konusunda bütün sürecin bitmesini her halükarda bekleyeceğiz” yanıtını verdi.

ÇAVDAR’IN ÖLÜM NEDENİ

”Hacettepe Üniversitesi’nin çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ölüm nedeniyle ilgili bakanlığa bir bildirimde bulunup bulunmadığı, bu doğrultuda mevzuatta bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı” yönündeki soruya ise Şencan, tıptaki ilerlemelerin araştırma ya da mevzuat kapsamına olduğunu söyledi.
Bir alanda ilk yapılanların araştırma kapsamına daha sonrakilerin ise mevzuata girdiğini anlatan Şencan, mevzuatla daha güvenli sınırların belirlendiğini, buna yönelik işlemler yapıldığını bildirdi.
Rutin işleyişteki aksaklık, eksiklik ve tıbbi nedenlerin ayrıntılı olarak bilirkişi tarafından incelenmesinin ardından mevzuatın gözden geçirilebildiğini ifade eden Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Kompozit dokuyla ilgili mevzuat, konu henüz gelişmemişken ortaya çıkan birikimden yola çıkılarak yapıldı. Bunun üzerine her zaman birikim olabilir, her türlü birikimi değerlendireceğiz. Ancak rahmetli Şevket Çavdar’ın hayatını kaybetmesinde tıbbi bir süreç hatası var mıydı, buna bilirkişi karar verecek. Bakanlığın bilirkişisi endikasyon yönünden değerlendirdi. Zaten hem oluşturulan mevzuat bunu öngörüyor hem de açıklamalarımızda söyledik, endikasyon yönünden değerlendirdi, kararını verdi, yaptırımını da uyguladık.”
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, ”Ölüm nedenine bağlı mevzuatta bir düzenleme yapılacak mı?” sorusu üzerine ise ”Şu anda bizde böyle bir bilgi yok. Ancak bilirkişiler inceledikten, raporlar düzenlendikten sonra ihtiyaç duyulursa tabii ki olur. Ama şu anda böyle bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.
”Ölüm nedeniyle ilgili bir şey bildirildi mi?” sorusuna da Şencan, ”Tıbbi ölüm nedenini zaten bütün kamuoyu biliyor. Kardiyak sorunlar ortaya çıktı ama bu kardiyak sorunların ortaya çıkmasında etken immün aktif ajanlar mıydı, kalbindeki fizyolojik aşırı yüklenme miydi, bunlar tamamen bilimsel ortamlarda tartışılıp son karar netleşecek” karşılığını verdi.
Bununla ilgili her kayıt ortada olduğu için uzman heyetlerin değerlendirmelerde bulunabileceğini ifade eden Şencan, ”Bu tür vakalarda her halükarda olumlu olumsuz değerlendirmelerin ulusal ve uluslararası düzeyde yapılması gerekiyor ki sonuçları çok iyi değerlendirilsin” ifadesini kullandı.
“ADLİ İDARİ SÜREÇ TAMAMLANMADAN RUHSAT YOK”

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’in, ”Başka bir ekip için kompozit doku nakli ruhsatında başvuru yapacakları” açıklaması sorulan Şencan, ”Şu anda hazır olup ‘şuraya vereceğiz’ dediğimiz bir yer yok” dedi.
Hacettepe Üniversitesi’nin farklı bir ekiple başvuru yapacağını basından öğrendiklerini ifade eden Şencan, şunları söyledi:
”Mevzuat ‘Böyle bir durumda Hacettepe bir daha asla ruhsat için başvuramaz’ demiyor, biz de böyle bir şey söylemiyoruz, ancak bu olay orada çalışan bir hekimin ameliyat yaparken hata yapmasından farklı bir şey. Çünkü ruhsatı kişilerle beraber kurumlara da veriyoruz. Dolayısıyla burada şu anda henüz idari incelemeler devam ediyor. Bakanlığın müfettişleri YÖK’e suç duyurusunda bulundu, YÖK’ün de yapacağı değerlendirmeler olacak. Dolayısıyla bütün bu süreçler tamamlanmadan sadece cerrah değiştirilerek tekrar başvurulması veya ruhsat verilmesi söz konusu değil. İdari, ortaya çıkarsa adli süreçler tamamlanacak daha sonra bu konu gündeme gelecek.”
“MEVZUAT VARSA ENDİKASYON DIŞINA ÇIKILMAZ”

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’in, ”Çavdar’ın nakli bakanlıktan alınacak endikasyon dışı izinle yapılabilirdi” yönündeki açıklamasıyla ilgili soruya da Şencan, bunun mevzuatı oluşturulmamış konular için söz konusu olabileceğini belirterek, ”Mevzuatı oluşturulmuş bir konuda, ‘ben bu mevzuatın dışında yapayım’ olmaz” diye konuştu.

AA

Habertürk

Bir yorum

  1. size rağmen, bu hükümete bu sağlık bakanına rağmen, bu bilinçsiz ama çok bilmiş halka rağmen, bu lanet ülkedeki geri kafaya rağmen türk hekimleri dünyada tıp alanında devrim yapmaya devam edecek!!!

Bir yanıt yazın