Cuma , 29 Mart 2024

Bakanlık’tan ‘ruhsat’ açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Soruşturma bitene kadar ruhsat verilmeyecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, soruşturmalar tamamlanmadan Hacettepe Üniversitesi’ne kompozit doku için yeni bir ruhsatın verilmesinin kesinlikle söz konusu edilemeyeceğini söyledi.
Akdağ, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce düzenlenen ”Sigara ve Sağlık Sempozyumu” öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hacettepe Üniversitesi’nde çift kol, çift bacak ve yüz nakline ilişkin operasyonunun gündemde tutuluş şeklinin, organ bağışçılarının bağış yapma arzusunu zedelememesi gerektiğini belirtti.
Vatandaşların, tüm organ nakilleriyle ilgili ”adaletli, son derece dikkatli bir sistem” kurulduğundan emin olmalarını isteyen Akdağ, Sağlık Bakanlığı’nın Hacettepe Üniversitesi’ndeki çift kol ve çift bacak nakli ile yüz nakline ilişkin ilgililer hakkında idari ve adli soruşturma için YÖK’e suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili soruyu şöyle cevapladı:
”Bilimsel komisyonumuz bir karar verdi biliyorsunuz. Hacettepe’deki nakillerde kurallara uygunsuzluk tespit etti ve Hacettepe Tıp Fakültesinin kompozit doku nakli dediğimiz, bu kol, bacak nakilleriyle ilgili ruhsatını iptal etmiş oldu. Hacettepe Üniversitemiz köklü bir üniversitemizdir, öteden beri bilimsel ilklerin gerçekleştirildiği bir tıp fakültemiz var Hacettepe Üniversitesi’nde. Mutlaka bu üniversitemizde diğer nakiller yine başarı bir şekilde devam ettirilecek.
Onun dışında, benim teftiş kurulumun yaptığı inceleme neticesinde de yine kuralsızlıklar tespit edildi ve sonuçta üniversite tıp fakültesi YÖK’e bağlı olduğu için biz bu hususta soruşturma yapılması talebini YÖK’e bildirmiş olduk. Bir taraftan da bildiğim kadarıyla savcılık soruşturması var. Dolayısıyla bu hususta artık çok fazla yorum yapmak doğru değil.”
“SORUŞTURMALARIN SONUCU BEKLENMELİ” Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’in üniversite olarak ruhsatı yenileme çalışması içinde olduklarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Akdağ, ”Soruşturmalar, hatta savcılık soruşturmaları tamamlanmadan bu hususta Hacettepe Üniversitesi’ne kompozit doku, yani kol, bacak ve yüz nakli için yeni bir ruhsatın verilmesi kesinlikle söz konusu edilemez. Soruşturmaların sonuçlarını beklemek durumundayız” dedi.
Rektör Tuncer’in konuşmasının içeriğini tam olarak bilmediğini belirten Akdağ, ”Ben net olarak kendi tavrımı, bakanlığın tavrını ifade ediyorum. Herhangi bir biçimde kural ihlali yapıldığı için ruhsat iptal edilmiş bir konuda, bütün soruşturmalar tamamlanıncaya kadar başka bir işlem tesis etmeyiz” diye konuştu.
Türkiye’nin nakiller konusunda önemli mesafe kat ettiğini belirten Akdağ, birçok ülkede kuralsızlık bulunduğunu, bilim adamlarının kendi inisiyatifleriyle kararlar aldıklarını anlattı.
Akdağ, ”Burada kurallar var. Allah’tan bu kuralları son 2 sene içerisinde çalıştırdık ve koyduk, koymasaydık şimdi toplumda daha büyük bir güvensizlik ortamı oluşabilirdi. Dolayısıyla tekil bir olayı, organ nakliyle ilgili genel seviyemizle kesinlikle karıştırmamak lazım” dedi.

AA

Habertürk-sağlık

Bir yanıt yazın