Cuma , 29 Mart 2024

Kalp krizini önceden bilen test…

Kalp krizini önceden bilen test…

Amerika’da yapılan bir araştırma hakkında yapılan açıklama tıp dünyasında heyecan yarattı. Bilim adamları ucuz ve basit bir kan testiyle kalp krizi riskini öngörebileceklerini açıkladı. Bu testin geliştirilmesine çok yaklaştıklarını belirten uzmanlar, testin maliyetinin de 65 sterlinin altında olması için uğraştıklarını söyledi.

Testi yaptıranlarda iki-üç hafta öncesinden riskin tespit edilmesi mümkün olabilecek. Hastalar böylece önceden kan sulandırıcı ilaçlar kullanarak kalp krizini önleyebilecek.

KALP KRİZİ 2 HAFTA ÖNCE GELİYOR

ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, kalp krizi geçiren kişilerin kriz sinyalini en az iki hafta önceden verdiği ortaya çıktı. Krizin atardamarlardaki kan ölçümleri sayesinde tahmin edilmesinin mümkün olduğu görüldü

Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmada, daha önce kalp krizi geçirmiş 50 kişi ile sağlıklı kişilerin atardamarlarındaki kan hücreleri karşılaştırıldı. Buna göre, kriz geçiren kişilerde “CEC” adı verilen kan hücreleri daha çok bulunuyor. Sağlıklı kişilerde mililitre kan başına 2 ila 5 arasında kalan CEC hücreleri, kalp krizi geçiren kişilerde 12 ila 51 arasında çıkıyor. Boyutları da nispeten daha büyük ve şekilsiz olan hücreler, krizin iki hafta kadar öncesinde çoğalmaya başlayarak haber veriyor. Kalp krizlerinin çoğu, kalbi besleyen damarların tıkanmasıyla oluşuyor. Kolesterol ve bazı yabancı maddelerin oluşturdukları tabakalarla daralan damarlar zamanla tıkanabiliyor. Kan akışının devam edebilmesi için kırılan bu tabakalar kana karışarak pıhtı halini alınca kalp damarları tıkanarak krize neden oluyor.

2 yıla uygulanabilir

Uzmanlar, işte kalp damarlarındaki CEC hücrelerinde bu dönemde başladığı düşünülen artışın, krizin habercisi olarak tanımlanabileceğini söylüyor. Birçok kriz, kalp ağrısıyla doktora başvurup hiçbir bulguya rastlanmadağı için eve gönderilen hastalarda takip eden birkaç gün içinde görülüyor.

Araştırmayı yürüten doktorlardan Raghava Gollapudi, “Bir veya iki yıl içerisinde hastanelerin acil birimlerinde yapılacak kan testleriyle kriz riski taşıyan insanları tespit etmek mümkün olacak” diye konuştu.

KanalD

Bir yanıt yazın