Cuma , 19 Nisan 2024

Dört Doktora Tam Gün Cezası Verildi

Denizli Valiliği İl Disiplin Kurulu, kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen “Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”una uymadıkları gerekçesiyle 4 doktora disiplin cezası verdi. Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, konuyu yasal platforma taşıyacaklarını söyledi.

Denizli Valiliği İl Disiplin Kurulu, 8 Şubat’ta toplanarak, Tam Gün Yasası’na uymadıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan 4 doktorun durumunu görüştü. Kurulda, doktorların kamu hastaneleriyle birlikte işyeri hekimliği yaptığı, bunun Tam Gün Yasası’na aykırı olduğu belirtildi. Disiplin kurulu, doktorlara önce kademe ilerlemesinin durdurulma cezası verilmesini uygun buldu ancak çeşitli nedenlerden dolayı maaş kesintisi yapılması yoluna gitti. Kurul, ihlalin tekrarı halinde doktorların görevlerine son verileceğini bildirdi.

Doktorların adını açıklamayan Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, verilen cezanın çok ağır ve hukuka uygun olmadığını iddia etti. Tam Gün Yasası’nın 2 Kasım 2011’de yürürlüğe girdiğini savunan Çağırgan, “Ancak cezaya konu soruşturma Nisan 2011’de gerçekleşti. Kanun yürürlüğe girmeden nasıl haklarında işlem yapılabiliyor? Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde bir ilke daha imza attı ve hekimlere karşı iyi niyetli olmayan uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Birçok hekime ceza yağdırdı. Konunun takipçisi olacağız ve bu kararları hukuki platforma taşıyacağız” dedi.

Denizli Sağlık Müdürlüğü ise Sağlık Bakanlığı’nın 8 Mart 2011 tarih ve 10 538 sayılı genelgesini hatırlattı. Açıklamada, “5947 sayılı kanunun 7. maddesinde 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12. maddesi 2. ve 3. fıkralarında yapılan değişiklik uyarınca, kamuda çalışan hekimlere tam gün çalışma koşulu getirildi. Söz konusu yaptırım Mart 2011’de bildirildi. Cezaya konu tarih ise Nisan 2011. Ceza, “yasa yürürlüğe girmeden öncesini kapsıyor” açıklaması doğru değil. Uygulama zaten yürürlülükteydi” dendi.

Denizli Haber

Bir yanıt yazın