Perşembe , 25 Nisan 2024

6 dilde tıp sözlüğü

80 yaşındaki Prof. Dr. Kemal Erol, 19 yıllık çalışma sonucu 6 dilde tıp sözlüğü hazırladı

Dokuz Eylül, Atatürk ve Cumhuriyet üniversitelerinin ortopedi ana bilim dalı kurucularından emekli Prof. Dr. Kemal Erol, 6 dilde tıp sözlüğü hazırladı.
Emekliye ayrıldığı 1993’ten sonra bilimsel çalışmalardan kopamayan Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1951’de askeri tıbbiyeye girdikten sonra 1957’de Ankara Üniversitesi’ne geçtiğini, burada tıp fakültesini bitirdiğini, daha sonra Almanya’da Hamburg ve Hannover üniversitelerinde eğitim aldığını söyledi.
Almanya’da edindiği bilgi ve birikimi hayata geçirmek için Türkiye’ye geri döndüğünü belirten Erol, Cumhuriyet, Atatürk ve Dokuz Eylül üniversitelerinde ortopedi ana bilim dalının kuruculuğunu gerçekleştirdiğini bildirdi.
Erol, DEÜ’den 1993’te emekliye ayrıldıktan sonra çalışmalarına devam ettiğini, halen DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndaki öğretim üyeleriyle bir araya gelerek yeni çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Emekli olduktan sonra 19 yıl boyunca üzerinde çalıştığı tıp sözlüğünün bu yıl ocak ayında Boyut Yayınevi’nce bastırıldığını söyleyen Erol, şöyle konuştu:
”26 bin 980 madde başı, 312 bin 73 sözcüğün yer aldığı sözlük 875 sayfadan oluşuyor. Bu sözlük belki de dünyada bir ilk. Çünkü tıbbi terimlerin, hastalıkların, sözcüklerin anlamını 6 dilde yazdım. Dünyadaki diğer sözlükler sadece Latincesi, İngilizcesi ya da hangi ülkede yayınlanmışsa o ülkenin diline göre hazırlanıyor. Benim hazırladığım sözlükte ise kelimelerin Latince, Yunanca, Almanca, Fransızca, İngilizce ve Türkçe anlamları var. Bir maddi beklenti içerisine girerek bunu hazırlamadım. İnsanlara faydalı olmak, geleceğe kalıcı bir eser bırakmak istedim. Tıp fakültesinde ya da öğretim üyeliği yapan insanların bir hastalığın adı ya da tıbbi bir sözcüğü farklı kullandıklarını gördüğüm için böyle bir şey hazırlamak istedim. Bir terim, hastalık ismi farklı farklı isimlerle karşımıza çıkabiliyor. Çok fazla sözlük de olmayınca bu konuda sıkıntı yaşanıyor. Tıbbi terimlerin standart uygulanmasını, farklı kullanımların ortadan kalkmasını amaçladım.”

AA

HaberTürk

Bir yanıt yazın