Cuma , 19 Nisan 2024

Yerli ilaca KDV indirimi geliyor

Bakanlığı ile ilaç sektörünü karşı karşıya getiren farklı vergi oranı sorunu çözüme kavuşuyor. İlaç üretiminde kullanılan hammaddedeki KDV oranı, yerli üretimi desteklemek amacıyla yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte üretim ve satış arasındaki 10 puanlık fark giderilmiş olacak. Mevcut uygulamada firmalar, aradaki farkı Maliye’den tahsil ediyordu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilaç üretiminde kullanılan etkin madde ve etkin madde üretiminde kullanılan hammaddeler için uygulanan KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini öngören kararname taslağının Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini bildirdi. Şimşek, ilaç üretimindeki ana girdilere KDV’nin yüzde 18 olarak uygulanmasının, ilaçların Türkiye’de üretilmesi yerine, ithaledilmesine yol açtığını belirterek söz konusu indiriminardından ilaç üreticileri aleyhine gelişen durumun ortadan kalkacağına dikkat çekti. Bakan Şimşek, “Yapılan bu düzenleme, yerli ilaç üretimini teşvik edeceği gibi cari açığın azaltılmasına da katkıda bulunacak.” değerlendirmesindebulundu. Şimşek’e göre KDV indirimininardından ilaç sanayiine olan yatırımlarda artışmeydana gelecek. Türkiye ekonomisininyumuşakkarnı olarak gösterilencari açığı tetikleyen sektörler arasında ilaç da yer alıyor. Devletten KDV indirimininyanı sıra çok sayıda destekisteyen ilaç sektörü geçen yıl sonunda bir ayda üç bin kişiyi işten çıkarmıştı. Sektörde yaklaşık 25 binin üzerinde kişi istihdam ediliyor.

İlaç sektörünün elinirahatlatacak açıklamayı Maliye Bakanı Şimşek, memleketi Batman’da yaptı. Bir kütüphane açılışı sonrasında gazetecilerin ilaçtaki KDV oranınınindirilmesineilişkin sorularını cevaplayan Bakan Şimşek, “Yerli sanayiyidesteklemek için önemli bir adım attık. İlaçta eskiden KDV yüzde 18 idi, vatandaşımızayardımcı olmak için vergileri yüzde 18’den yüzde 8’eindirdik. Fakat siz ilacıithal ederseniz KDV yüzde 8, ama Türkiye’de üretirseniz ana ham madde yüzde 18’lik bir vergiye tabi olabiliyordu. Şimdi biz yerli üreticinin rekabet gücünü artırmak için en azından dışarıyla rekabet gücünü eşitlemek için bazı temel girdilerde, temel ham maddeürünlerinde KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’eindirdik. Memleketimize hayırlı olsun. Bu konuda bir adım atıyoruz, inşallah ilaç sanayimizin gelişmesine ve cari açığımızın kısmen de olsa azalmasına sebep olur.” diye konuştu.

Zaman

Bir yanıt yazın