Cuma , 29 Mart 2024

Uyku hastaları için danışma hattı kuruldu

Uku hastalarına danışma olanağı sunacak danışma hattı açıldı.

Uyku Hastaları Derneği Genel Başkanı Okay Erözgün, uyku hastaları için bir danışma hattı kurduklarını, ”0 312 231 66 91” nolu telefonu arayan uyku hastalarına gün boyu danışmanlık hizmeti verildiğini belirtti.

Uykunun boşa geçen bir zaman dilimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Erözgün, uykunun zihinsel ve fiziksel sağlığı her gün yenilemek için önemli olan ve yaşamı üçte birini kapsayan aktif bir dönem olduğunu ifade etti.

Erözgün, tespit edilmiş yaklaşık 85 tür uyku hastalığı bulunduğunu belirterek, ”Tedavi amaçlı olarak alınan cihazların doğru kullanılarak fiziksel sağlığın sürekli yenilenmesi gerekir. Alınan cihazlar kullanılmadığı takdirde hastalık artarak devam edecek” dedi.

Okay Erözgün, hastalara doğru bilgileri sunarak doğru cihazları almalarını sağlamak amacıyla dernek tarafından ”Alo Uyku Hattı” kurulduğunu belirterek hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

-Hastaları bilinçlendirme çabası-

Hangi cihazların hastalar tarafından kullanılacağı ve hangi ücretle satılacağının kontrol altına alınması gerektiğine vurgu yapan Erözgün, şunları söyledi:

”Hastalar, medikal firmaların eğitimsiz ve sertifikasız elemanlarının elinde ürün satmaya odaklı müşteri olarak görülüp algılanıyor. Bundan dolayı endişe ediyoruz. Hastalarımızı bilinçlendirmek ve doğru yönlendirmek için dernek olarak elimizden gelen bilgi paylaşımını yapmaya gayret ediyoruz.

Medikal firmaların satış elemanı olarak kullandıkları pazarlamacılar pazarlama teknikleri yanında cihazlar hakkında da yeterli eğitime sahip olmalı. Firmalar elemanlarını hem uyku hastalıkları konusunda hem de cihazların teknik özellikleri konusunda yetişmeleri için tıbbi uyku kongrelerinden sertifika alan elemanlardan istihdam etmeli.”

Erözgün, uyku bölünmesi, oksijende azalma, artmış sempatik (duygularla hareket eden) sinir sistemi uyarısı sonucu hastalarda hipertansiyon, solunum ve kalp yetmezliği, inme, kalp ritim bozukluğu, obezite gibi klinik sonuçların ve devamında uyku hastalığının ve ölümlerin gelişebileceği uyku apnesinin iyi bilinmesi gerektiğini de vurgulayarak, bunları iyi bilmeyen satış elemanlarının doğru cihazları hastalara önermesinin söz konusu olamayacağını ifade etti. Erözgün, bu nedenle danışma hattından tüm hastaların bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

AA

Haber7

Bir yanıt yazın