Perşembe , 28 Mart 2024

‘Şeker’de iğneye son!

Almanya’da görev yapan Türk doktor Doç. Dr. Yaşar Bilgin, şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üretecek devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı

Almanya’da görev yapan Türk doktorlar şeker hastalığında çığır açacak dev bir çalışmaya imza attı. Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Bilgin başkanlığında çalışmalarını yürüten ekip tıpta devrim niteliğindeki çalışmadan ilk olumlu sonuçları aldı.

Avrupa Birliği tarafından da desteklenen çalışmayla ilgili bilgi veren Bilgin, “Şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üreten beta hücrelerini devşirip hastaya enjekte edeceğiz. Böylece pankreas yeniden görevini yapar hale gelecek. Hastalar insüline bağlı olmadan normal olarak yaşamını sürdürecek. İlk bulgularımız olumlu yönde” dedi.

İĞNE TARİH OLACAK

Şeker hastaları için bugüne kadar yapılan iki tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Bilgin, “Hastanın hücrelerini harekete geçirmek için ilaç tedavisi veya damar altından insülin iğnesi. Şeker hastaları hayatları boyunca hergün kan ölçümü yapıp, günde 3-4 kez insülin iğnesi olmak zorunda” diye konuştu.

Bilgin, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Biz, şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden biokimyasal uygulamalarla özel beta hücreleri üreteceğiz. Kişinin kendi hücre dokusu olduğundan herhangi bir uyum sorunu da olmayacak. Araştırmaların ilk etabında yağ hücrelerinin beta oluşumunda en uygun organizmalar olduğunu gördük. İnsandaki yağ hücrelerinde yağ yakmakla ilgili bir hafıza mevcut. Beta hücresine dönüştürülecek yağ hücreleri kişinin damar yoluna enjekte edilecek ve hücreler pankreasta yaşamaya başlayacak. Böylelikle şeker hastaları ömür boyu insülüne muhtaç kalmadan, istediği şekilde beslenerek, normal bir hayat sürdürecek. Yağ dokusundan devşirilmiş beta hücreleri pankreasta sürekli olarak salgılanacak.”

YÜZDE 15’İMİZ HASTA

Dünya nüfusunun yüzde 2’sinin insüline bağlı yaşam sürdüğünü söyleyen Bilgin, “Türkiye’de nüfusun yüzde 15’i şeker hastası. Bilinçsiz beslenme, yağlı yemekler ve spor yapmamak hastalığı tetikliyor” dedi.

(Vatan)

Bir yanıt yazın