Cumartesi , 20 Nisan 2024

Özkan: Bu yıl 5 ya da 6 yüz nakli yapılır

Türkiye’nin ilk yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, ”2012 yılında Türkiye’de 5 ya da 6 yüz nakli ameliyatının yapılabileceğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Ömer Özkan, Hacettepe’deki çift kol, çift bacak ve yüz nakli ameliyatının kendisini ”mutlu ettiğini” söyledi.

Türkiye’de çok yakın zamanda üçüncü ve dördüncü yüz nakli ameliyatlarının da yapılacağını vurgulayan Özkan, ”Bundan sonra yüz nakilleri çok hızlı yapılacak. Bir ay sonra bir tane daha olacak. 2012 yılında Türkiye’de 5 ya da 6 yüz nakli ameliyatı yapılır” dedi.

Özkan, önemli olanın insanların yüz nakli ameliyatı yapılabileceğinin görmesi olduğunu ifade ederek, ”Herkes verilen organların boşa gitmediğini gördü. Bu çok önemli. İlk verici ailenin açıklamaları da organ bağışı anlamında insanları teşvik etti. Bundan sonra yapılanlar bizi mutlu edecektir. En az ameliyatı yapan ekip kadar seviniyoruz” dedi.

Basın mensuplarının ”İkinci yüz naklini neden siz yapmadınız?” sorusu üzerine Özkan, ”Yüz nakli yapmak için Türkiye’de 4 merkez başvurdu. İlk sırada biz vardık. O nedenle ilk nakli biz yaptık. Ardından Hacettepe, onların arkasında ise Gazi Üniversitesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi yer alıyor. Bu sıra gözetiliyor, ancak alıcı ve verici arasındaki uyum da çok önemli. Eğer donör çıkar ve diğer merkezlerdeki hastalara uymaz ise biz alırız. Çünkü bize çok sayıda başvuru var ve mutlaka bir hastaya uyum sağlayacaktır” diye konuştu.

Dünyada kompozit ve doku nakli mevzuatının Türkiye’de bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Özkan, bu mevzuat için 6 yıldır çaba gösterdiğini ve bu mevzuatın ardından nakillerin önünün açıldığını söyledi. Özkan, yüz, kol ve bacakların da artık böbrek ve karaciğer gibi rahatlıkla alınacağını belirterek, her başarılı örneğin bu tür nakillerin sayısını arttıracağını vurguladı.

Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi hastanesine yüz nakli için 50 kişinin başvurduğunu, bunlardan 30’unun yüz nakli olabilecek seviyede olduğunu, ancak çeşitli testlerden geçirildikten sonra 17’sinin yüz nakli için bekleme listesine alındığını belirtti. Özkan, kadın bir hastaya yüz nakli yapmak istediğini, özellikle uzun süredir bekleyen Sezgin Ergen ve 14 yaşındaki Leyla Demirci’ye yüz nakli yapmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.
Haber7
AA

Bir yanıt yazın