Perşembe , 25 Nisan 2024

Ölümü bekleyen Somalili, Türk doktorlar sayesinde hayata tutundu

Somali’de yılan sokması sonucu belden aşağısı tutmayan, dengeli beslenemediği için de vücudunda oluşan yaralardan kemikleri görünen Ali Abdi (35), Türk doktorlar sayesinde hayata tutundu.

Ali Abdi Somali’de yaşanan kuraklık nedeniyle yaklaşık altı ay önce ailesiyle 500 kilometre uzaklıktaki başkent Mogadişu’ya gelmeye karar verdi. Yürüyerek kente gelmeye çalışan ve birçok yakınını olumsuz koşullar nedeniyle kaybeden Abdi’yi yolda yılan soktu. Anında müdahale edilmediği için felç olan Ali Abdi, yatağa bağımlı hale geldi.

Yemek yiyemeyen, sürekli yatmasından dolayı vücudunda yaralar oluşan Ali Abdi, hızla kilo kaybettiği için sağlık durumu günden güne kötüye gitti. Adeta hayata küsen Abdi, yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle kimseyle konuşmamaya başladı.

Türk Sağlık Bakanlığı Digfer Sahra Hastanesine ailesi tarafından götürülen Abdi, gördüğü tedaviyle artık destekli yürümeye başladı.

Sağlık Bakanlığı çalışanları, çadırda yaşayan Ali Abdi’nin kişisel temizliğinden beslenmesine, ayak ve el tırnakları ile saç ve sakal kesimine kadar her türlü bakımıyla ilgilendi.

Çalışanlar, tüm hastalarda olduğu gibi Abdi’ye de büyük bir fedakarlık örneği göstererek adeta bir bebek gibi baktı. En büyük mutlulukları ise ailesinin bile ölmesini beklediği Ali Abdi’yi yaşama bağlamak oldu.

-Herkes ölecek diye beklerken, o ayağa bile kalktı-

Hastanenin Dahiliye Uzmanı ve Ali Abdi’nin doktoru İdris Etkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın kuraklık nedeniyle yaşadıkları yerden yaklaşık 500 kilometre uzaklıktaki başkent Mogadişu’ya ulaşmak isterken yılan sokması sonucu felç kaldığını söyledi.

Etkar, belden aşağısı tutmayan ve çadırda yaşamını sürdüren Abdi’nin, kendilerine getirildiğinde vücudunda ciddi yaraların olduğunu fark ettiklerini ifade etti.

İyi beslenemeyen ve oldukça zayıf olan Abdi’nin vücudundaki yaraların ucundan kemiklerinin bile göründüğünü belirten Etkar, ”Sağlık Bakanlığımızın gönderdiği yoğun bakım beslenme solüsyonları ve enfeksiyona uygun antibiyotikler kullandık. Beslenmesine özen gösterdik. Yemesi, içmesi yoktu. Genel durumu çok kötüydü. Önce sıvı gıdalarla besledik. Zamanla katı gıdalara geçtik. Hastamıza iyileşeceğini kabullendirmeye çalıştık. Sürekli bir bebek gibi ilgilendik. Şimdi genel durumu iyi. Destekle yürümeye bile başladı” diye konuştu.

Abdi’nin kişisel temizliğinden beslenmesine, ayak ve el tırnakları ile saç ve sakal kesimine kadar her türlü bakımıyla ilgilendiklerine işaret eden doktor Etkar, tıbbi tedavinin yanı sıra Türk sağlık çalışanlarının gösterdiği sevgiyle hastalarının durumunun her geçen gün daha iyiye gittiğini bildirdi.

Etkar, yakınlarının bile ölmesini beklediği Ali Abdi’yi yaşama bağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

-Artık konuşuyor-

Hastanenin dahiliye servisinde görevli sağlık memuru Aslan Öztürk de hastanın ilk geldiğinde konuşamadığını, tepki bile vermediğini ifade etti.

Ali Abdi’nin gözlerini de güçlükle oynattığını belirterek, ”Artık sorularımıza cevap veriyor. Bazı şeylere tepki gösterebiliyor. Hastayı tekrar yaşama kazandırmak, bizim için de umut verici oldu” dedi.

Öztürk, tedavi sonrası Abdi’nin durumunun her geçen gün iyiye gittiğini kaydetti.

Zaman

AA

Bir yanıt yazın