Cuma , 19 Nisan 2024

Her bebek mutlaka 3 yaşında göz muayenesi olmalı

Dr. Azmiye Altınışık, zamanında göz bozukluklarının tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çocuklarda zamanında tespit edilerek tedavi edilmeyen göz bozuklukları onların hayat boyu az görmesine, derslerinde, spor aktivitelerinde ve hayatlarının bir çok alanında başarısız olmasına sebep olabilir. Gözler tamamen normal görünümde olsalar bile her çocuğun mutlaka üç yaşlarında göz muayenesi olması gereklidir. Çocuklarda göz muayenesi doğduğu andan itibaren yapılmalıdır. İlk üç yaşa kadar, göz kayması, kapak düşüklüğü gözlendiğinde ya da gözlerde sulanma, gözleri sık ovuşturma, sık-sık kırpma, gözlerde istemsiz hareketlerin fark edilmesi halinde çocuğun bir “Göz Hekimi” muayenesine yönlendirilmesi gerekir.

Gözler tamamen normal görünümde olsalar bile her çocuğun mutlaka üç yaşlarında göz muayenesi olması gereklidir. Bu yaşlardaki çocukların göz bulguları ile ilgili ifadeleri doktora daha sağlıklı bilgiler verir. Bir sonraki göz muayenesi beş yaş ve okul öncesi muayenelerdir. Okula başlamadan göz tembelliği, göz kayması, görme gelişimine engel olan patolojilerin saptanması gerekmektedir.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?

Çocuk televizyonu çok yakından izliyorsa, çok sık takılıp düşüyorsa, mutlaka bir göz hekimine göz muayenesine getirilmelidir.
Bir gözü kısma ya da kapatma Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma Başını bir yana eğerek bakma Gözlerini sık sık ovuşturma Bir veya iki gözün içe veya dışa kayması Prematüre doğum Ailede göz tembelliği teşhisi olan çocukların bir göz hekimine muayene edilmesinde yarar vardır.

Çocuklar hangi sıklıkta muayene edilmeli?

Doğduktan hemen sonra, 6 aylıkken, 3 yaşındayken, Okula başlamadan önce, Okul süresince her yıl.

Periyodik göz muayeneleri önemli

Küçük yaşlarda ortaya çıkan ve erken teşhis durumunda başarıyla tedavi edilebilen şaşılık ve göz tembelliği periyodik göz muayenesi ile erken dönemde fark edilerek tedavi edilebilir.

Göz muayenesinin belli bir yaşı yoktur. Şikâyeti olan çocuk hangi yaşta olursa olsun muayene edilebilir. Çocukların hiçbir şikâyeti olmasa bile 3-4 yaşlarına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekir. Özellikle gözlük tedavisi verilen çocukların belli aralıklarla takibi yapılmalıdır. Beş-altı yaşlarında göz muayenesi normal olan çocuklarda daha sonra miyopi ortaya çıkabilir. Bu konunun atlanmaması gerekir. Büyüme çağında çocuklarda gözlük numaralarında daha sık değişiklik olabilir. Bu nedenden ötürü kontrolleri aksatmamak gerekir.

Ensonhabersağlık

Bir yanıt yazın