Cuma , 19 Nisan 2024

Hastanelerde hafta sonları daha çok kişi ölüyor!

İngiltere’de hastanelere haftasonu gelen acil hastalarda, hafta içinde gelenlere nazaran daha fazla ölüm vakasıyla karşılaşıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanan bir araştırma raporuna göre, pazar günü hastaneye yatırılan acil bir hastanın, çarşamba günü yatırılana oranla yüzde 16 daha fazla ölüm riski taşıyor. Cumartesi günü hastaneye giden acil bir hastanın ise hafta içine göre yüzde 11 daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

2009 Nisan – 2010 Mart ayları arasında devlet hastanelerine yatırılan 14 milyon 200 bin hastaya dayandırılarak yapılan araştırma raporunda, hafta sonları ölümlerin daha yüksek olmasının sebebi olarak uzman doktor eksikliği, gerekli testlerin zamanında yapılmaması ve yanlış kadro seçimi gösteriliyor.

Sağlık Bakanı Andrew Lansley, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, en kısa sürede gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söyledi. İngiltere Doktorlar Birliği başkanı Andrew Goddard da raporun ortaya çıkardığı durumun doğru olabileceğini kabul ederek, “Haftasonu ölümlerinin daha fazla olmasının iki sebebi olabilir. Ya cumartesi ve pazarı daha ağır hastalar hastanelere geliyor, ya da hastanelerdeki şartlar yeterli değil.” diye konuştu.

Raporda ayrıca, hafta sonlarındaki hastane şartlarının hafta içindeki standartlara yükseltilmesi durumunda yılda en az 500 kişinin yaşamının kurtarılabileceği savunuldu.

Medimagazin

Bir yanıt yazın