Salı , 23 Nisan 2024

Hastalar artık “el değmeden” itina ile muayene ediliyor

HABERTURK.COM BLOG yazarı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta yazdı

Marketlerin yiyecek içecek satılan reyonlarında görmeye alışık olduğumuz “ürünlerimiz el değmeden hazırlanmış ve paketlenmiştir” şeklindeki bir ifadenin benzerini yakında “beş yıldızlı hastanelerimizde” de görmeye hazırlıklı olun

Modern tıbbın modern doktorları hastalarını çoktandır el değmeden muayene etmeye başladılar. Başınız mı ağrıyor hemen bir MR çekiliyor. Midenizde şişkinlik mi var endoskopisiz teşhis konmuyor. Öksürdüğünüz için akciğer tomografisi Allahın emri oluyor. Çarpıntınız varsa anjiyo yapılmadan hastaneden çıkmanız adeta imkânsız. Onlarca çeşit kan tahlilini saymıyorum bile. 

Doktorlar artık el yıkamıyor 

Öğle yemeğine gitmek için poliklinikten çıkmak üzere olan doktora, ziyarete gelen arkadaşı sormuş:

“Sabahtan beri en az 30-40 hastayı muayene etmiş olmalısın, neden ellerini yıkamıyorsun?”

“Gerek yok demişâ€ doktor, “çünkü hiçbirine elim değmedi.”

El değmeden hasta muayenesinin birkaç mühim sebebi var:

BİR: Hastanelerde çalışan ve günde onlarca hastaya bakmak zorunda olan doktorların hastaları ayrıntılı olarak dinlemeye de sorgulamaya da muayene etmeye de yeterli zamanlarının olmaması ve bu eksiği hastalardan bolca tetkik isteyerek kapamak istemeleri. 

İKİ: Hastasından herhangi bir inceleme istemeyen hekimin hata yapma, hastaları tarafından suçlanma ve dava edilme korkusu da gereksiz tetkiklerin sebeplerinden biri. 

ÜÇ: Hastaların kendilerine herhangi bir tetkik yapılmadığı zaman doğru teşhis konmayacağını sanmaları ve tatmin olmamaları gerçeğini de göz ardı etmemek lâzım.

Bugün bir hastane polikliniğinden veya bir doktor muayenehanesinden çıkan hastaları çevirip sorsanız içlerinde herhangi bir tıbbi tetkik yapılmamış olana rastlamanız mümkün değildir.

Artık kan tahlili yapılmadan soğuk algınlığı, akciğer röntgeni olmadan bronşit teşhisi bile konamıyor desem abarttığımı sanmayın.

Hasta muayenesi tıbbın temelidir

Kendilerini dinleyerek, sorgulayarak ve tepeden tırnağa muayene ederek astım teşhisi koyduğum hastaların hemen hepsi şaşırıyor ve soruyorlar: “Hocam hadi tomografiden vazgeçtik, bir röntgen bile istemediniz?”

Teknoloji her gün dev adımlarla ilerlese de, tıpta her gün akla hayâle gelmeyecek gelişmeler olsa da bunların hiçbirinin hasta muayenesinin yerini alması imkânsız.

Tecrübeli bir doktor, hastasının yürüyüşünden, oturuşundan kalkışından, bakışlarından, konuşmasından, nefes alıp verişinden, öksürmesinden daha onu muayene etmeden önce hastalığın ne olabileceği hakkında çok önemli ipuçları elde eder. 

Tomografilerin, endoskopilerin, sintigrafilerin, anjiyoların, envai çeşit tahlillerin çözemediği, doktorların şaşırıp kaldığı hastalıkları dikkatli bir muayene ile şıp diye teşhis etmek mümkün olabilir.

Gelelim neticeye

Önümüzdeki günlerde el değmeden hasta muayenesini dahi unutturacak yeni uygulamalara hazır olalım da şaşırıp kalmayalım. Artık tedaviler, ameliyatlar da el değmeden yapılmaya başladı. Geçen gün bir gazete ilanında bir hasta prostat ameliyatını el değmeden başarı ile yapan bir robota teşekkür ediyordu. Hastaların kontrole giderken robotlarına en kalitelisinden makine yağı götüreceği, robotu kullanan doktorun ise hasedinden çatlayacağı günler de uzak değil hiç.

5 Yorumlar

  1. evet hocam aynen öyle söyledığınız gibi gereksiz bir suru tahlil yapılıyor bazi doktorlar yüzüne bile bakmıyor insan daha beter hasta oluyor. içimizden buda ne bicim doktor diyoruz. tabii onlarda haklılarda.hergün onlarca hasta ile karşılaşıyorlar.ama hastalarda haklı

  2. Doktoru bir mesai saatinde 100 küsür hastaya, poliklinikte bakmak zorunda bırakırsanız, herkesi doktora karşı kışkırtırsanız, üstüne bir de işini yaparken saygısızlık, şiddet, kavga gibi şeylerle maruz bırakır, her yükü de doktorun üstüne atarsanız bazı şeyler kaçınılmaz olur.
    Çift yönlü düşünebilmeli insanlar; hekimler de hastalar da!

  3. Ataç Ülker

    Acı gerçekler can yakmaya devam ediyor. Devlet hastanelerinde durum gerçekten de; hekimin hasta sayısına yetiÅŸememe durumu iken. Özel hastanelerde durum biraz daha farklı. Devlette günde 100 ün üstünde hasta bakan hekimler; gelen hastaya sadece hoÅŸgeldiniz, geçmiÅŸ olsun dese bile mesaisi yetmiyor. Ama özelde bu kadar tetkikin baÅŸka bir sebebi de var. Hekimler arasında kibarlaÅŸtırılan (hak ediÅŸ), ticarette ise maaÅŸ artı prim durumu söz konusu. Bir hasta ne kadar çok para bırakırsa yurdum hekimi de o kadar çok para kazanmakta. Kimi hekimler ise sadece prim ile çalıştırılmakta özel hastanelerde…

  4. muayene ederek kaç hasta bakılır,etmeden kaç hasta bakılır.bizler emir kulu memurlarız.sistem bizden neyi isterse bizde onu yaparız.

  5. bravo hocam tebrik ediyorum sizi, hekime şiddetin moda haline geldiği bu günlerde sisteme eleştirilerinizi ne de güzel doneler kullanarak yapmışsınız, bu gibi yazıları okuyan insanlar bu yönlendirmelerin etkisiyle sistemin ortaya çıkardığı sorunların sorumluluğunu doktorlara yüklüyor ve tepkilerini de şiddet şeklinde gösteriyorlar

Bir yanıt yazın