Cuma , 19 Nisan 2024

Doğru gözlüğü mü kullanıyorsunuz?

Doktorunuz tarafından yazılan reçetedeki numaraları optikçiniz ile birlikte değerlendirin

Doktorunuz tarafından yazılan reçetedeki numaraları optikçiniz ile birlikte değerlendirin. Yüksek numaralar çerçeve seçiminde dikkate alınmalıdır. Daha sonra yüz tipinizi belirleyerek buna uygun çerçeve şekli seçmenizde yarar vardır. Kullanılacak gözlük camı seçiminde günümüzde en popüler olanlar asferik lensler dediğimiz eski lenslere göre daha az distorsiyon dediğimiz görüntü bozulması yapan, daha ince ve hafif olabilmeye yardımcı olan lenslerdir. Bunun dışında, yüksek kırma gücüne sahip materyaller kullanılarak camların daha da ince olması sağlanabilmektedir. Polycarbonat materyaller de kırılmaya dayanıklı ve hafif malzemelerdir. Antireflektif kaplamalar ise ışık saçılmalarını engellediği için hem sizin daha iyi görmenizi hem de dışarıdan bakan kişinin sizin gözünüzü cam yansıması olmasızın daha iyi görmesini sağlar. Bunun dışında buğu önleyici, çizilmeye karşı dayanıklı, Ultraviyole önleyici kaplamalar da bulunabilmektedir. Hangi özellikte cam kullanacağınızı göz doktorunuz ve optikçinizle konuşmanızı öneririz. Spor yapan erişkinlerin de koruyucu gözlük kullanmalarını önermekteyiz.

Gözlük camları yanlış temizlemekten bozuluyor

Gözlükleri daha uzun kullanabilmek için çocuklarımıza gözlüklerini kullanmadıkları hallerde kutusuna koymaları, kutusuna konmuyorsa konan yüzeylerde cam yüzeye değecek şekilde kullanmamaları öğretilmelidir. Özellikle çocukların gözlükleri sık takıp çıkartma alışkanlıkları gözlüklerin dengesini bozmaktadır. Yüze baktığımızda gözlük aşağı kaymış ya da bir tarafa doğru eğilmiş olarak karşımıza çıkar. Bu durumlarda optikçide tekrar ayarlama yaptırmak gerekir. Çünkü merkezlenmemiş bir cam optik düzeltmenin yeterli olmamasına sebep olur. Gözlükler temizlenirken gözlük alırken verilen temizleme uyarıları dikkatle uygulanmalıdır. Her şey çocuklukta öğrenilenlere dayandığı için doğru temizleme ebeveyn tarafından çocuğa öğretilmelidir. Gözlük camları en çok yanlış temizleme nedeniyle zarar görmektedir. Dikkatli kullanım ile gözlüklerin ömrü uzatılabilir ki bu da aile bütçesine önemli bir ekonomik katkı sağlar.

Kozmetik amaçlı olarak kullanılan numarasız gözlüklerin bir zararı var mı ?

Yoktur. Ayrıca özellikle ülkemiz gibi güneşin bol olduğu yerlerde ultraviyolenin göze verebileceği zararlı etkileri engellemek için numaralı veya numarasız güneş gözlükleri önerilmektedir.

Bir yanıt yazın