Cuma , 29 Mart 2024

Liderlerin Sağlığı Çiple İzlenecek

  

Türkiye’nin zirvesindeki liderler ve sporcuların sağlık durumları, kartvizit ve bileklik şeklindeki çiplerle dünyanın her tarafından 7/24 takip edilebilecek.

 

Devletin zirvesinin sağlık durumlarını yakından izleyecek bir projenin ayrıntılarına ulaştı. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yürütüğü proje ile Amerika’da sıkça uygulanan Kişisel Sağlık Takip Sistemi artık Türkiye’de uygulanmaya başladı. Hastanın tüm sağlık bilgileri dünyanın her yerinde elektronik çip sayesinde takip edilebilecek. Başta, şeker, kalp, tansiyon hastaları için uygulanan e-sağlık sistemiyle çip sahibi hastanın günlük tüm kontrolleri evdeki bir cihaz aracılığıyla online olarak 7/24 doktoru tarafından takip edilecek.

 

Öncelik devletin zirvesine verilecek. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Boz kurt, Kişisel Sağlık Takip Sistemi hakkında detaylı bilgi verdi. Zirve ilk etapta sıkça yurtdışına giden başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar, parti liderleri, sporcular, evde bakım hizmeti gören yaşlılar ile kronik hastalar çipli takip altına alınacak. Kartvizit ve bileklik şeklinde alınan çipten ilk etapta 2 bin sipariş verildi. Tanıtım için getirilen kartvizit şeklindeki çipte ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ismi yer alıyor. Sabah’a konuşan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Bozkurt, “Protokol hastanesiyiz. Başbakan da buraya gelir, muhalefet partisi liderleri de. Çipli sistem sayesinde, hastalarımız yurtdışına çıktığında acil durumlarda adeta emniyetin Genel Bilgi Tarama (GBT) gibi Sağlık Bilgi Taramasına çipinden ulaşılacak. Çip içinde hastaya ait kan ölçüm değerleri, tansiyon, ateşi, kilosu, kandaki oksijen, nabzı kan şekeri oranı, kilosu, MR, anjiyo, kullandığı ilaçlar ve diğer tüm sağlık bilgileri yer alacak” dedi. Özellikle siyasi liderler ve sporcular sık yurtdışına çıktıkları için acil durumlarda sağlık bilgilerinin yer aldığı çipe ihtiyaç duyduklarını belirten Bozkurt, evde bakım hastaları ile kronik kalp, diyabet, tansiyon hastalarının da takiplerini bu çipler aracılığıyla yapacaklarını söyledi. Takip sistemini Sağlık Bakanlığı’nın da gelecekte Aile Hekimleri için planlama kapsamına aldığı öğrenildi. Çip sayesinde kişi kendisine özel şifresiyle dünyanın her yerinde herhangi bir sağlık kuruluşu ya da doktora gittiğinde geçmişe ait sağlık bilgileri dosya halinde elektronik ortamda görünecek.

 SABAH

Bir yanıt yazın