Cuma , 29 Mart 2024

Konuşulan ameliyatta korkulan oldu!

Soner ÖZCAN / AHT

Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dün Atilla Kavdır’a (34) çift kol ile birlikte nakledilen bacak, nakilden 16 saat sonra dolaşım problemi nedeniyle geri alındı. Nakli gerçekleştiren ekibin başkanı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın sağlığının daha önemli olduğunu ve vücudun diğer sistemlerine zarar vermemesi için bacağı aldıklarını söyledi.

BACAK MUHAFAZA ALTINA ALINDI
Uşak’ta yaşamını yitiren Ahmet Kaya’dan (38) Antalyalı iki çocuk babası Atilla Kavdır’a nakledilen bacakta nakil tamamlandıktan sonra problemler yaşanmaya başlandı. Sürekli kan kaybeden Kavdır’ın kan değerleri düşünce hasta böbrek yetmezliği riskiyle karşı karşıya kaldı. Prof. Dr. Özkan, bunun üzerine bugün sabah saat 06.00’da Kavdır’ı tekrar ameliyata aldı. Kavdır’ın nakledilen bacağı, yapılan operasyonla geri alındı. Bacak, Kavdır’a yapılacak başka bir operasyonda parça olarak kullanılma ihtimaline karşı muhafaza altına alındı.

KOLLARDA ŞU AN İÇİN SORUN YOK
Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Organ Nakli Merkezi’nden Doç. Dr. Hüseyin Koçak ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bacakta nakilden sonra dolaşım problemi oluştuğunu belirten Özkan, hastanın sağlığının daha önemli olduğunu ve vücudun diğer sistemlerine zarar vermemesi için bacağı aldıklarını söyledi. Kollarda herhangi bir sorun bulunmadığını anlatan Özkan, kolları korumaya çalıştıklarını söyledi.

UYUTULDUĞU İÇİN HABERİ YOK
Bacağın alınmaması durumunda hastanın diğer sistemlerinin zarar görebileceğini belirten Ömer Özkan şunları söyledi: “Hastaya yük vermemek için bacağı aldık. Burada önemli olan hastanın sağlık durumudur. Bacağı feda ettik. Zorlansa belki devam edilebilirdi ama zorlamamak gerekirdi. Hastamızın diğer sistemlerini korumak açısından bacağı geri aldık. Kol nakli olmasaydı tek başına bacak nakli yapılmazdı. Uyutulduğu için kendisinin haberi yok. Yarın her iki hastanın ailesini de yanına alacağız.”

“YÜZ NAKLİNDE SIKINTI YOK”
Yüz naklinde ise herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Özkan şu bilgileri verdi: “İlk 10 gün riskli dönemdir. Hastaları kontrol altında tutuyoruz. Bugün her iki hastamız da uyuyor, yarın uyandıracağız. Rutin kontroller uyguluyoruz. Bu ameliyatlar zaten zor ameliyatlardır. Yüzde de önemli problemler olabilir. İlk 10 günün çok önemli olduğunu söylemiştim. Yüz nakli bizim için çok daha önemli. Yüz naklinde bir problem yaşarsak gerçekten sıkıntı olur. Yüz uyum sağlamazsa kollardan ve bacaklardan parça nakletmek gerekir.”

NAKLE SON ANDA AİLESİ İKNA ETMİŞ
Bu arada 34 yaşındaki Atilla Kavdır’ın ailesi, bacağın geri alınmasıyla büyük üzüntü yaşadı. Anne Ayşe Kavdır, bacağın geri alındığını öğrenince gözyaşlarını tutamadı. Baba İbrahim Kavdır ile eşi Ayşe Kavdır ise çok üzgün olduklarını, açıklama yapmak istemediklerini söyledi. Öte yandan Atilla Kavdır’ın nakil olmayı ilk başta istediği, ancak daha sonra nakle soğuk baktığı öğrenildi. “Ben bu şekilde yaşamaya alıştım” dediği kaydedilen Kavdır’ı nakle son anda ailesinin “Böyle bir fırsat gelmiş değerlendir” diyerek ikna ettiği öğrenildi.

HT

Bir yanıt yazın