Cumartesi , 20 Nisan 2024

Kızılay’dan kan bağışı çağrısı

Kızılay’dan yapılan açıklamada kış aylarında kan bağışında düşüş yaşandığı belirtilerek vatandaşlara “kan verin” çağrısında bulunuldu

İHTİYAÇ sahipleri için gerekli kan ürünlerinin tamamını güvenli ve gönüllü kan bağışçılarından elde etmeyi hedefleyen Türk Kızılayı, vatandaşları, kan bağışı konusundaki duyarlılıklarını kış aylarında da devam ettirmeye çağırdı.  
Kızılay’dan yapılan açıklamada özellikle kış aylarının yaşandığı bu dönemde kan bağışlarında ciddi azalma gözlendiği belirtilerek, kan bağışının öneminin bir kat daha arttığı vurguladı. Türkiye’nin sağlık alanında ve sosyal alandaki en önemli problemlerinden biri olan, güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen “Ulusal Güvenli Kan Temini Programını”, Sağlık Bakanlığı’nın himayesi altında, 2005 yılından bu yana başarı ile sürdürdüğü bildirildi.
1 milyon 800 bin ünite kan
Açıklamada, “Programın hedefi ülkemizin yıllık toplam kan ihtiyacı olan 1 milyon 800 bin ünite kanın tamamının gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlanması” ifadelerine yer verildi.  
  Türk Kızılayı’nda yapılan açıklamaya göre yıl boyunca gerek Türk Kızılay’ı Kan Bağışı Merkezleri, gerekse gezici ekiplerle alınan kanlarla, ülke kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’i Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor. Kış aylarında kan bağış merkezlerindeki bağış oranının daha düşük olması sebebiyle olumsuz hava şartlarının yaşandığı kış mevsiminde kan bağışı oranlarında düşüş gözleniyor. Enfeksiyonlardaki artışın bu düşüşteki etkisinin, yadsınamaz bir gerçek olduğu belirtiliyor.  
2011 yılında bir ayda toplanan kan bağışı sayısının ortalama 120 bin üniteyken, aynı yılın kış aylarında bu sayının ortalama 100 bin üniteye gerilediği bildirilen açıklamada şöyle denildi:
“Bu rakamlar kan bağışında yüzde 17’lik bir düşüşü ifade ediyor. Oysa, yapay olarak üretilemeyen, sadece insandan elde edilebilen kan ürünlerine olan ihtiyaç artarak devam ediyor. Hem kendi sağlığımız, hem de toplum sağlığı için, kanın acil değil, sürekli ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.”

Bir yanıt yazın