Cuma , 29 Mart 2024

En iyi cerrah kaç yaşındaki cerrahtır?

Cerrahlar arasında yapılan bir araştırmada, mezuniyetinden sonra 5-20 yıl geçen ve 35-50 yaşlarındaki cerrahların performanslarının daha iyi olduğu belirlendi

Bmj.com’da yayınlanan bir çalışmaya göre, yaşları 35-50 arasında olan cerrahlar, daha genç ve daha yaşlı meslektaşlarına göre daha güvenli sağlık hizmeti veriyor ve bu durum cerrahların kariyerleri sürecince devam etmekte olan eğitim ve motivasyonlarıyla ilgili endişelerin artmasına neden oluyor.
Uzmanlar performanslarının en üst noktasına, genellikle 30-50 yaş arasındaki zaman diliminde ya da uzmanlık alanlarında yaklaşık olarak 10 yıllık bir deneyime sahip olduklarında ulaşıyor. Ancak az sayıda çalışma, klinisyenlerin deneyim durumlarıyla performansları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeye aldı.
Fransa’daki Lyon Üniversitesinde çalışmakta olan Dr. Antoine Duclos, Dr. Jean-Christophe Lifante ve çalışma arkadaşları, cerrahların deneyimleri ile tiroid ameliyatları sonrasındaki postoperatif komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladıkları çalışmalarında, Fransa’daki beş hastanede çalışan 28 cerrahın yapmış olduğu 3 bin 574 tiroidektomi ameliyatını incelediler. Cerrahların yaş ortalaması 41 olarak saptandı ve ortalama iş deneyimleri 10 yıl idi. Araştırmacılar, bir yıllık süre içinde tiroid cerrahisinin iki büyük komplikasyonunu ameliyattan 48 saat sonra ve altı ay sonra olmak üzere iki kere değerlendirdiler.
Değerlendirmeye alınan komplikasyonlar ses kısıklığına neden olan rekürrent laringeal sinir zedelenmesi ve hipoparatiroidizm olarak belirtildi.
Araştırmacılar, hastaların bütün bilgilerini kaydettiler ve cerrahların eğitim altyapıları ile profesyonel deneyimlerini saptadılar. Cerrahi performansı vakanın tipi ve karmaşıklığına göre düzeltilerek değerlendirildi.
Yeterince deneyimi olmayan cerrahlar ya da 20 yıl ve üzerinde mesleki deneyimi olan cerrahların ameliyat ettiği hastalarda tiroid cerrahisi sonrasında kalıcı komplikasyon gelişme riskinin daha yüksek olduğu saptandı. Araştırmada, mezuniyetinden sonra 5-20 yıl geçen cerrahların performanslarının daha iyi olduğu, bu cerrahların yaşlarının da 35-50 yıl arasında olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, bilinmeyen ya da ölçülemeyen faktörlerden kaynaklanan komplikasyon oranlarındaki varyasyonların ortaya konabilmesi için ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirttiler. Cerrahların meslek yaşamları boyunca performanslarının değiştiğini saptayan araştırmacılar, deneyimlerin pasif olarak elde edilmesi halinde cerrahların en üst düzey performansa ulaşamadıklarını ifade ettiler.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com

Bir yanıt yazın