Cumartesi , 20 Nisan 2024

Eksi 20 derecede üstü açık kaplıca

 

Erzurum’un Çimenözü köyünde vatandaşlar eksi 20 derecede açık havadaki kaplıcaya şifa bulmak için giriyor.

Eksi 20 derecede üstü açık kaplıcaya girip, şifa buluyorlar..

Kışın en soğuk günlerinde bile kaplıcaya girdiklerini kaydeden köylüler, hiç hasta olmadıklarını savundu.

Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Çimenözü köyündeki yetişkin erkekler ile çocuklar kar-kış demeden çevresi taşlarla çevrili üstü açık havuza giriyor. Köye 2 kilometre uzaklıktaki kaplıcanın bulunduğu mevkiye kadar kara bata çıka yürüyen vatandaşlar, 50 derece sıcaklıktaki suya girip şifa buluyor. Köylüler kışın şiddetli soğuklarında açık havada kaplıcaya girmeleri nedeniyle hasta olmadıklarını ileri sürdü.

Taşlarla çevrili 3 metrekare büyüklüğündeki havuzun çevresinde soyunup kaplıca keyfi yapan köylüler, tek problemlerinin cep telefonlarının çekmemesi olduğunu söyledi. Kaplıca içerisinde türkü, söyleyip halay çeken köylüler, eksi 20 derece soğukta ve karlar arasında havuza girmekten büyük keyif aldıklarını kaydetti. Köylüler havuz keyfi sonrasında ayaklarına kara lastiklerini giyip, başlarını da sıkıca kapattıktan sonra evlerinin yolunu tuttu.

“KIŞIN HAFTADA İKİ KERE SUYA GİRİYORUZ”

Köy sakinlerinden Arif Orhan (44), kendisinin ve köy erkeklerinin kışın haftada en az 2 kez açık hava havuzunda suya girdiğini söyledi. Köylerindeki yetişkin erkeklerden hasta olanların sayısının çok az olduğunu belirten Orhan, bunun nedenini ise kışın şiddetli soğuklarda suya girmelerinden dolayı bünyelerinin güç kazanmasına bağladı. Kaplıca suyu ile şifa bulduklarını savunan Orhan, “Şu anda eksi 20 derecede sıcak suya giriyoruz. Bizim bütün insanlarımız haftada iki kez buraya gelip suya giriyor. Kış aylarında bu kaplıca yüzünden hastalık nedir bilmiyoruz.” dedi.

“KAPLICANIN MÜDAVİMİ OLDUK”

Çimenözü köyü sakinleri kaplıcanın adeta müdavimi olmuş. Kazım Taşçakmak (57), köydeki herkesin kaplıcaya girdiğini söyledi. Taşçakmak, yerli ve yabancı bütün turistleri köylerinde kışın, kar altında kaplıcaya girmeye davet etti.

Soğuk havada kaplıcaya girmekten dolayı üşümediklerini dile getiren Taşçakmak, “Bizim köydeki kaplıca 12 hastalığa iyi geliyor. Bu su güzel, herkes bu suya girmek için can atıyor. Biz devamlı gelip suya giriyoruz. Hiç hastalanmıyoruz. Sıfırın altına soğuğa rağmen burada kimse üşümüyor.” açıklamasında bulundu. 

CİHAN

Bir yanıt yazın