Cuma , 19 Nisan 2024

Döner Sermaye Yerine Sabit Maaş Ödensin

Hekim dışı sağlık personeline yapılan döner sermaye ödemelerinin 2012 yılı toplu sözleşmelerinde kaldırılmasını istiyoruz, eşit işe eşit ücret esasına dayanan bir sistem getirilmesi gerekmektedir.

16 aydır toplu sözleşme yasasını çıkartamayan Meclis, iki kere şike yasasını iki kere milletvekillerine kıyak emeklilik yasasını TBMM’ den geçirmiştir. Meclise sevk edilen Toplu sözleşme yasasında kazanılmış haklar da geriye gidecek şekilde düzenlemeler söz konusudur. Hükümet Kamu Çalışanları Sendikaları yasasında düzenleme yaparken bir araya geldiği ve mutabakat sağladıkları Konfederasyonlara gol atmıştır. Bu Konfederasyonlar yedikleri golün şaşkınlığı içinde abandone oldular. En büyük Sivil inisiyatifi oluşturduklarını iddia edenler sessizliğe büründüler.

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Siyasal sarı sendikalar Hükümetin attığı gole karşı gol atamazlar dedi.

Hükümetin attığı bu gole karşı siyasal sarı sendikaların karşı gol atmaları mümkün görünmemektedir diyen ERÖZGÜN, İş başa düşmüştür verilen yetkiyi kullanamamaktadır. Kamu çalışanları oyuna müdahale etmek zorundadırlar. Yetki vererek sahaya sürdükleri oyuncular sahada şaşkınlık içinde gezmekte top başka maceralara sürüklenmekte ve müdahale edilememektedir. Bu oyunun adı verdiğim kadar demokrasi verdiğim kadar hak oyunudur. Kamu çalışanları olarak ya buna razı olacaksınız yâda sahaya yeni bir oyuncu süreceksiniz. Sahaya süreceğiniz yeni oyuncular siyasallaşmış sarı sendikalar olacaksa inanın hiçbir değişiklik meydana gelmeyecektir. Bu süreçten çıkışın tek bir formülü vardır, oda kamu çalışanlarının sahaya sendikacılık oyunu oynayacak siyasallaşmamış diyet borcu olmayan emirle kurulmamış sendikalardan kurulu bir takımı sahaya sürmektir dedi.

ŞİMDİ GOL ATMA SIRASI KAMU ÇALIŞANLARINDA

Kamu çalışanları evet sizler, Siyasi irade; siyasal sarı sendikaların ne yapıp ne yapamayacağını çok iyi bildiği için oyunu kendi kuraları doğrultusunda oynamaya başlamıştır. Ben muktedir iktidarım ne istersem o olur diyerek ve Dünya çalışma örgütünün genel kabullerini dikkate almayarak, yeni Anayasa’da da çalışma hayatında herhangi bir iyileştirme ve yenilik yapmayacağının ipuçlarını göstererek benim istediğim kadar demokrasi oyununu, benim verdiğim kadar hak oyununu oynamaya başlamış bulunmaktadır.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA UYARI: SENDİKANIZDAN İSTİFA EDİN

Bu yasanın Meclise gelmesine rıza gösteren Yetkili sendikaların üyelerini istifaya davet eden ERÖZGÜN,” şimdi gol atma sırası kamu çalışanlarındadır. Bu oyun bol üyeli siyasal sarı sendikalardan her gün yüz bin üyenin istifası ile bozulabilecektir. İstifalar siyasal sarı sendikacılara, sendikacı olduklarını siyasi partilerin yan kuruluşu ön arka bahçesi olamayacaklarını hatırlatacaktır” diyerek kamu çalışanlarını bulundukları sendikalardan hemen şimdi istifa edin şimdi değilse ne zaman istifa edeceksiniz diyerek“ istifaya davet etti.

ASILSIZ HABERLERE TEPKİ

Bazı basın-yayın organlarında yer alan “Enflasyon farkı ile en düşük memur maaşı 1630 liraya çıkıyor” şeklindeki haberlerin spekülasyondan ibaret olduğunu savunan ERÖZGÜN, bunların toplu sözleşme öncesi kamuoyunu yanıltmaya yönelik bilinçli yanıltmacalar olarak yorumladı.

1,630 TL’NİN NASIL HESAPLANDIĞI AÇIKLANSIN

“Kurumlardan yönetim kurulu üyelerimizin ve çalışanların bordrolarından örnekler aldık: 24 yıllık üniversite mezunu hemşirenin maaşı 1,338 TL’dir, sağlık çalışanları döner sermaye ödemeleri dâhil edildiğinde ilan edilen ödemelere ancak ulaşabilmektedir. En düşük memur maaşı olarak önceden hizmetli maaşları baz alınırdı, artık hemşire, ebe gibi sağlıkçı maaşları baz alınabilir. ‘Döner sermaye veriyoruz’ diye emekli sandığına yansıyan net maaşlarımız dipte geziyor. Yeni işe başlayan lise mezunu bir ebe 1,067 TL maaş alıyor. Enflasyon farkıyla 1,140 maaş alacak, 22 yıllık ebe hemşirenin 2012 Ocak 2.68 enflasyon farkıyla birlikte maaşı tam tamına 1,410 TL, 13 yıllık ön lisans mezunu bir ebenin maaşı 1,267 TL. 1,630 TL’nin nasıl hesaplandığını anlayabilmiş değiliz. Bu maaşlara döner sermaye ödemelerinin eklendiğini ve bu rakamlara ulaşıldığını düşündüğümüzde bile bu rakamları bulamıyoruz. Döner sermaye gelirlerinin en düşük olduğu yerlerde çalışanlara ödenecek 440 TL’yi eklediğimizde bu rakamların altında maaş alındığı ortada iken, sağlık çalışanlarının maaşlarını yüksek göstermenin kamuoyunu kandırmaya yönelik olduğu ortadadır.”

Medihaber.net

Bir yanıt yazın