Salı , 23 Nisan 2024

Bıçak parası rüşvet sayılacak

 

Memurların, vatandaştan para almaları ‘görevi kötüye kullanmadan’ çıkacak; ‘rüşvete’ girecek. Böylece hastasını ameliyat için para alan doktor, tapu işlemlerini hızlandıran memur, 1 ila 3 yıl hapis yerine; 4 ila 12 yıl hapis cezası alacak.

 

Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi ev halkının kullandığı eşyalar haciz edilemeyecek. 887 TL’nin altında borcu olanlara doğrudan icra takibi yapılamayacak. Önce borcun ödenmesi için davet yazısı gönderilecek. Kaçak elektrik kullanımı ‘hırsızlık suçu’ kapsamından çıkacak.

 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından kamuoyuna açıklanan yargı paketi icradan iflasa, çeklerden kaçak elektriğe kadar ekonomi alanında da çok önemli düzenlemeler içeriyor. Ergin’in yaklaşık 100 madde olduğunu söylediği ancak tamamını paylaşmadığı yasa taslağından satırbaşları şöyle:

 

KAÇAK ELEKTRİK HIRSIZLIKTAN ÇIKACAK

 

– Türk Ceza Kanunu’na göre hırsızlık suçu kapsamına giren ‘kaçak elektrik kullanma’, yeni düzenlemeyle TCK. 163. Madde, ‘karşılıksız yararlanma’ kapsamına alınacak. Hırsızlık sayılırken öngörülen 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası değişmeyecek. Ancak borcun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezası verilmeyecek. Aynı suçun 5 yıl içinde tekrarlanması durumunda kişi hapis cezası alacak.

 

MEMURUN SUÇU RÜŞVETE GİRECEK

 

– Kamu görevlilerinin yapmak zorunda oldukları işler için vatandaştan para almaları ‘görevi kötüye kullanma’ suçu kapsamından çıkacak. Bunun yerine ‘rüşvet’ kapsamına alınacak. Böylece uygulanan hapis cezası da 1 yıldan 3 yıla kadar iken; 4 yıldan 12 yıla çıkacak.

 

Doktorun ameliyatı para karşılığı yapması, icra memurunun görevi için para alması, tapu veya gümrük memurunun işlemleri para karşılığı hızlandırması artık ‘rüşvet’ sayılacak.

 

RÜŞVET VERENE CEZA YOK!

 

Ancak vatandaş, haklı bir işinin, zamanında veya hiç görülmeyeceği endişesiyle, kendisini mecbur hissederek kamu görevlisine ‘rüşvet’ vermiş ise suçlu sayılmayacak. Bu durumda menfaat sağlayan kamu görevlisinin suçunun ne olduğu, rüşvet mi icbar suretiyle irtikap mı, konusuna da açıklık getiriliyor.

Hürriyet

 

Bir yanıt yazın